Dit kan leiden tot een van de zwaarste zuiveringen in Iran

De druk op Mousavi wordt groter. De oppositie in Iran wordt verder zwartgemaakt.

Tegelijk komen er nieuwe beschuldigingen van misbruik van gevangenen.

De Iraanse autoriteiten hebben de druk op oppositieleider Mir Hossein Mousavi verhoogd. Commandanten van de Iraanse Revolutionaire Garde, invloedrijke geestelijken en belangrijke conservatieve politici hebben geëist dat Mousavi voor de rechter wordt gebracht. Van Mousavi zelf is de laatste dagen niets vernomen. President Mahmoud Ahmadinejad ontsloeg gisteren vier topfunctionarissen van de Iraanse inlichtingendienst die het niet eens zijn met de manier waarop tegenstanders van de verkiezingsuitslag worden aangepakt.

„Deze figuren moeten worden vervolgd, berecht en gestraft”, zei generaal Yadollah Javani volgens het staatspersbureau IRNA. Hij benadrukte dat het ging om Mousavi, Mehdi Karroubi – de andere presidentskandidaat tegenover Ahmadinejad – en ex-president Mohammad Khatami.

Enkele parlementsleden deden soortgelijke uitspraken. Hun oproepen aan de rechterlijke macht zijn gebaseerd op zeer controversiële bekentenissen van adviseurs van Mousavi en andere oppositie politici. Die hebben tijdens twee zittingen van het een week geleden begonnen massaproces tegen critici van het regime gezegd te hebben meegewerkt aan een uitgebreid complot om Irans leiders ten val te brengen. Volgens de oppositie zijn de verklaringen gedaan afgegeven onder zware druk van de autoriteiten.

Tijdens de rechtbankzitting van zaterdag werd speciale aandacht besteed aan vermeende internationale steun voor het plan, dat volgens de aanklagers moest leiden tot een „fluwelen revolutie”, gemodelleerd naar omwentelingen die regeringen in Georgië en Oekraïne ten val brachten.

Werknemers van de Britse en de Franse ambassade getuigden dat ze analyses gaven van de protesten tegen de verkiezingsuitslag, en dat ze gewonde demonstranten hadden geholpen

Een 24-jarige Française, Clotilde Reiss, vroeg om vergiffenis. Ze was in Isfahan aanwezig bij een demonstratie tegen de verkiezingszege van Ahmadinejad. Ze had een verslag geschreven en aan een medewerkster van de Franse ambassade gestuurd. Ze wordt van spionage beschuldigd.

De pogingen om buitenlandse inmenging te bewijzen zijn bedoeld om de oppositie verder zwart te maken. In de aanklacht worden politici die kritisch staan ten opzichte van de regering neergezet als samenzweerders die geld en steun vanuit het buitenland krijgen. De weigering van Mousavi om gehoor te geven aan een oproep van de opperste leider, ayatollah Ali Khamenei, om zijn bezwaren tegen de verkiezingsuitslag via wettelijke procedures kenbaar te maken, wordt aangegrepen om hem en zijn beweging neer te zetten als wetsovertreders.

„De leider heeft Mousavi gezegd zijn bezwaren op wettelijke manier over te brengen. In plaats daarvan roept hij op tot meer protesten. Er hadden gewelddadige demonstraties plaats, verscheidene plekken werden aangevallen en mensen gedood”, zei Hossein Taeb, commandant van de vrijwillige Baseej-militie tegen het persbureau Fars News.

Deze tactiek kan leiden tot een van de belangrijkste zuiveringen in de 30-jarige geschiedenis van de islamitische republiek. De partijen die deel uitmaken van Mousavi’s factie kunnen worden verboden, net als hun kranten. Aangezien kandidaten met een crimineel verleden zijn uitgesloten van deelname aan de verkiezingen, zullen de hervormers niet meer kunnen meedoen aan verkiezingen.

De andere presidentskandidaat, Mehdi Karroubi, die net als Mousavi weigert zijn protesten op te geven, vroeg gisteren in een open brief om een onderzoek naar seksueel misbruik van gevangenen. Dat berichtte Nowruznews.

‘Enkele gevangenen hebben gezegd dat sommigen de gearresteerde vrouwen zo vreselijk hebben verkracht dat ze ernstig getraumatiseerd en verwond zijn’, schreef Karroubi aan ayatollah Ali Akbar Hashemi Rafsanjani. Volgens Karroubi zijn ook mannen verkracht. Hij zegt de informatie van belangrijke ambtenaren te hebben gekregen.

Maandag gaf het hoofd van de politie toe dat personeel van de Kahrizak gevangenis die vorige week na een order van ayatollah Khamenei is gesloten, zich aan „misdragingen” had schuldig gemaakt. Maar de twee doden die (volgens de autoriteiten) zijn gevallen, zijn gestorven aan ziektes en niet door martelingen, zei hij.

De landelijke openbaar aanklager, Ghorban Ali Dorri Najafabadi, zei dat degenen die gevangenen hebben mishandeld moeten worden gestraft wegens „schendingen en nalatigheid.”

‘Als de beschuldigingen van verkrachtingen kloppen dan is dat een tragedie voor de islamitische republiek’, zei Karroubi in zijn brief.

Bekijk foto’s die zijn gemaakt tijdens de Iraanse protesten via nrcnext.nl/links