De wereld draait om jou

Op een terras in de Jordaan zat een stel waarvan de jongen intensiteit als karaktereigenschap had. Alles wat hij deed had zichtbaar een reden en zou weleens de loop van de wereldgeschiedenis kunnen beïnvloeden. Dus was ook alles wat hij meemaakte belangrijk. Bijvoorbeeld: Eddy Terstall liep langs. In de Jordaan niets bijzonders, maar de jongen verstrakte op de manier waarop mensen kunnen verstrakken als er een BN’er langskomt – ‘ik doe net of ik hem niet zie’, en intussen zitten ze er totaal opvallend onopvallend bij. Toen Terstall voorbij was, sprak de jongen tegen zijn vriendin de volgende zin uit: „Dat was een zeer gerenommeerde regisseur.”

Maar ze had hem niet gezien en vond dat zo te zien niet erg belangrijk. De verkering zal inmiddels wel uit zijn, ook om wat er vervolgens gebeurde. De jongen wenkte een bedienend meisje en bestelde een broodje geitenkaas. „Ja, lekker”, zei de vriendin, „doe mij ook maar”. Waarop de jongen geïrriteerd de menukaart naar zich toetrok en zei: „Hè verdomme! Dan moet ik iets anders kiezen.”

Waarom moest hij iets anders kiezen? Kauwt zijn vriendin altijd zo vies op geitenkaas dat hij het dan zelf niet meer lust? Nee, het is iets algemeners, wat je mensen in restaurants ook vaak hoort doen: ze letten op dat ze niet hetzelfde bestellen. Omdat het anders saai zou zijn. Avontuurlijk buiten de deur eten is kennelijk: zoveel mogelijk verschillende gerechten op tafel. Ook als mensen helemaal niet van plan zijn om elkaar te laten proeven. Het geeft kennelijk niet als mensen dan niet hun eerste keus kunnen eten: veelvoud gaat voor. Met drank is het anders: iedereen moet wel dezelfde wijn drinken, want anders is het ‘ongezellig’.

Stiekem verdenk ik zulke ‘avontuurlijke eters’ van gierige machtlust. Je betaalt ervoor, dus dan mag je het de kok zo moeilijk mogelijk maken, met allemaal verschillende dingen. Met wijn is dat te duur, met eten kan het gratis. Dan maar niet je favoriete gerecht. Als de wereld maar om jou draait.

In De Theoriefabriek bespreekt Ellen de Bruin elke week al dan niet gangbare theorieën over menselijk gedrag.