De gasten koken wat vaker in hun eigen bungalow

3,9 miljoen Nederlanders brengen dit jaar hun zomervakantie in eigen land door, 100.000 meer dan vorig jaar. Waar gaan ze naar toe? In Vaals verblijven ze op een bungalowpark.

’s Morgens vroeg heeft een klein jongetje op de speelweide van Landal GreenParks Hoog Vaals al het hoogste woord. „Ze kunnen zeggen wat ze willen, maar de olifant die heeft de dikste billen, van heel Nederland”, zingt hij luidkeels. De lucht boven Zuid-Limburg mag er dreigend uitzien, de stemming onder de gasten van het vakantiepark is opperbest.

Even later begint het te miezeren. Zodra het overdekte zwembad om 9 uur opengaat, stromen de gasten toe. „Als het regent, gaan we naar binnen, daar is genoeg te doen”, zegt Arpad Nesvadba, die met zijn kleinkinderen Azaam en Abdallah in het water dobbert. Na het zwemmen willen ze nog naar het ‘speelparadijs’.

Nesvadba (55), in het dagelijks leven hoofd van begraafplaats Zorgvlied in Amsterdam, is voor het eerst op een bungalowpark. „Ik wist niet precies wat ik moest verwachten, vrienden van me adviseerden ons om naar het bourgondische Limburg te gaan. En ik moet zeggen: het is me reuze meegevallen. Het bevalt me hier prima. Ik denk dat we later nog boeken voor een ander park in Nederland.” Naar het buitenland gaat Nesvadba dit jaar niet. „Dat heeft niets met de crisis te maken, ik ben een ambtenaar, wij hebben er geen last van.” Nee, hij vindt het wel even best zo, vorig jaar maakte hij een verre reis, naar Soedan. „Dit jaar doen we het even rustig aan.”

Landal Hoog Vaals is een autovrij park. De auto’s mogen wel naar de bungalows rijden voor laden en lossen, maar de bezoekers worden geacht de wagens daarna op een grote centrale parkeerplaats neer te zetten – een regel waar lang niet iedereen zich aan houdt overigens. Het lijkt niet al te druk op een doordeweekse dag, maar schijn bedriegt. Alle 330 bungalows op het park zijn volgeboekt, zegt parkmanager John Coerver. „Ja, we mogen niet klagen, het is nu niet minder dan in de jaren hier voor. We blijven in Vaals voor 2009 op een bezettingsgraad zitten van 85 procent.” Toch baart de economische situatie hem zorgen. De omzet in de drie eetgelegenheden (restaurant, café en snackbar) loopt 4 tot 5 procent achter op het budget, maar ligt wel 3 procent hoger dan 2008. „De verkoop van onze winkel is wel gestegen, onze gasten koken dus vaker in hun eigen bungalow.” Coerver ziet ook ‘voordelen’ in de crisis. „Ik bedoel: het ging misschien wel te goed met ons de afgelopen jaren. De mensen kwamen vanzelf naar binnen. Dat is niet meer zo. We moeten nu harder werken voor dezelfde centjes. De mensen zijn heel voorzichtig geworden.”

Algemeen directeur Thomas Heerkens van Landal GreenParks zegt aan de lunch in Oegstgeest – niet in een Landal restaurant – dat zijn bedrijf tot nu toe behoorlijk door „het rumoer van de crisis” heen is gekomen. „We hebben de eerste helft van 2009 goed afgerond, met parkbestedingen die ongeveer op het niveau van 2008 lagen. We constateren wel dat de mensen iets later boeken.” De gezamenlijke omzet van de parken bleef niettemin achter bij de verwachtingen van eind vorig jaar. „We zijn daarom ook voorzichtig met onze uitgaven.” De boekingen voor het najaar zien er „tot nu toe goed uit”, zegt Heerkens. „De herfst is bij ons traditioneel sterk. We trekken dan vooral veel senioren.”

De directie van Landal heeft in de crisis geen aanleiding gezien de investeringsplannen voor de komende jaren te wijzigen. „In tegendeel”, benadrukt Heerkens, „juist in deze tijd willen we blijven investeren.” De komende anderhalf jaar steekt het bedrijf 45 miljoen euro in verbetering en uitbreiding van de bestaande parken. Volgend jaar komen er twee parken bij in Nederland: één aan de kust bij Noordwijk en één in Flevoland. Ook John Coerver van Hoog Vaals heeft hij het groene licht gekregen voor uitbreiding, hij mag er 25 bungalows bij bouwen. Landal denkt de komende jaren zijn grootste expansie te kunnen realiseren in het buitenland, met name in Duitsland en de Alpenlanden, waar nog maar zeventien parken zijn.

Is de crisis niet juist een uitgelezen kans voor de vakantieparken om Nederlanders in eigen land te houden? Coerver: „Dat kun je wel proberen, maar ik denk niet dat dat lukt. De vakantie is voor de Nederlander een verworven recht en als ze altijd naar het buitenland gingen, zullen ze dat nu ook doen. Ze zullen alleen wat minder besteden.” Coerver geeft zelf het goede voorbeeld. „Ik ga dit jaar naar Texel, in een Landal park ja. Maar dat deed ik altijd al.”