Dat been moet hoger kunnen

(Foto Konstantin Chernichkin / Reuters) Ukrainian Interior Ministry soldiers take part in a rehearsal for the Independence Day parade at the training centre in the village of Petrivtsi, outside Kiev, August 10, 2009. The Independence Day parade will be held on August 24. REUTERS/Konstantin Chernichkin (UKRAINE MILITARY ANNIVERSARY IMAGES OF THE DAY) REUTERS

Militairen uit Oekraïne trainen voor de parade van de onafhankelijkheidsdag die gehouden zal worden op 24 augustus. Toen de Sovjet-Unie onder leiding van Boris Jeltsin in 1991 op die datum uiteenviel, werd Oekraïne een onafhankelijke staat onder leiding van de ex-communist Leonid Kravtsjoek. Ieder jaar wordt dat op deze datum gevierd met groot militair vertoon in het centrum van Kiev. De krant Ukrainian News meldt dat bijna 3.500 militairen over de straat Khreschatyk in het centrum van Kiev zullen macheren onder toeziend oog van de minister van Defensie. De tanks en het grote oorlogstuig gaan niet mee in de parade, deze worden ergens anders in het centrum tentoongesteld.

De ceremonie wordt ieder jaar strak georganiseerd en voorbereid. Vorig jaar ging de parade om tien uur ’s ochtends van start met het hijsen van de geel-blauwe vlag op het Onafhankelijkheidsplein. De minister van defensie Yurii Yekhanurov reed vervolgens in een open auto langs de linies van soldaten en president Victor Joesjtsjenko feliciteerde zijn volk met de verjaardag van de onafhankelijkheid.

Kijk op nrc.next/links naar foto’s en een filmpje van de militaire parade van 2008.