Clijsters wint van Bartoli bij rentree in VS

Tennisster Kim Clijsters heeft een succesvolle rentree gemaakt in het profcircuit. De Belgische versloeg vannacht in de eerste ronde van het WTA-toernooi van Cincinnati Marion Bartoli met 6-4 en 6-3.

De Française Bartoli is de huidige nummer dertien van de wereldranglijst en schreef onlangs nog het toernooi in het Amerikaanse Stanford op haar naam. In de volgende ronde neemt Clijsters het op tegen de Zwitserse Patty Schnyder, die gisteren de Argentijnse Gisela Dulko uitschakelde.

De 26-jarige Clijsters kondigde in maart van dit jaar haar terugkeer in het professionele tennis aan. De voormalig nummer één van de wereld is er ruim twee jaar uit geweest en beviel in februari 2008 van haar dochter Jada.

Clijsters tenniste al enkele demonstratiepartijen, onder anderen tegen Michaëlla Krajicek in Rosmalen. Nadat ze in juni met overmacht van de Nederlandse had gewonnen, speelde ze gisteren tijdens haar eerste serieuze partij ook overtuigend tegen Bartoli. Clijsters liep in een snel tempo uit naar een 4-1 voorsprong, maar liet haar tegenstander terugkomen tot 4-4. Clijsters haalde daarna haar eigen opslag binnen en sloeg toen in de eerste set met een derde break toe: 6-4.

Clijsters nam in de tweede set weer meteen het initiatief tegen de voormalige Wimbledonfinaliste. Na één uur en 22 minuten spelen liep de Belgische als winnares naar het net. „Ik vond het geweldig om weer een officiële wedstrijd te spelen, ik heb ervan genoten”, zei Clijsters tijdens de persconferentie na afloop van het toernooi waarvoor ze een wildcard ontving. „Sinds februari ben ik weer aan het trainen en vanaf die tijd heb ik me helemaal gericht op Cincinnati. Direct weer winnen voelt goed.”

Clijsters, die in 2003 negentien weken lang de wereldranglijst aanvoerde en in 2005 de US Open won, liet later via Twitter weten dat ze na haar eerste profzege in 27 maanden aan twee liedjes moest denken: I’m So Excited en What a Feeling! „Ik heb hier heel lang voor gewerkt. Ik heb al enkele duels gespeeld, maar dit was pas echt mijn doel. Ik kijk al uit naar de volgende matches.”

Rafael Nadal heeft vannacht na twee maanden afwezigheid zijn rentree op de tennisbaan gemaakt. De 23-jarige Spanjaard won in het Canadese Montreal samen met zijn landgenoot Francisco Roig de eerste ronde van het dubbelspel tegen de Serviërs Novak Djokovic en Dusan Vemic: 7-5 en 6-4.

Nadal kwam voor het laatst in actie op Roland Garros, waar hij verrassend in de vierde ronde verloor van de latere Zweedse finalist Robin Söderling. Na die partij werd duidelijk dat Nadal kampte met knieproblemen. Vanwege de kwetsuur kon hij ook zijn titel op Wimbledon niet verdedigen en raakte hij zijn eerste plek op de wereldranglijst kwijt aan zijn Zwitserse rivaal Roger Federer.