China: spionage Rio Tinto kost 72 miljard

China zou in totaal 72 miljard euro te veel hebben betaald voor de invoer van ijzererts, omdat het Brits-Australische mijnbouwconcern Rio Tinto gedurende zes jaar de Chinese staalindustrie heeft bespioneerd. Dat meldde de Britse zakenkrant Financial Times gisteren op basis van een artikel in het blad van de Chinese National Administration for the Protection of State Secrets (NAPSS).

Begin juli werden in China de Australische Rio Tinto-topman Stern Hu en drie leden van zijn lokale staf door de Chinese autoriteiten gearresteerd op beschuldiging van spionage. De vier stafleden van de Chinese vestiging van de Rio Tinto zouden volgens Chinese staatsmedia Chinese toplieden van staalbedrijven hebben omgekocht om geheime informatie te vergaren over de positie van China bij onderhandelingen over ijzerertsprijzen. De vier zitten nog vast.

„Gezien de enorme hoeveelheden gegevens die zijn gevonden op de computers van Rio Tinto is het duidelijk dat de economische spionnen, die zes jaar lang smeergeld hebben betaald, ervoor hebben gezorgd dat Chinese staalbedrijven meer dan 700 miljard renminbi (72 miljard euro) te veel hebben betaald voor geïmporteerd ijzererts”, zegt de NAPSS.

De beschuldigingen hebben volgens experts te maken met de frustraties in Peking over het verloop van de ijzerertsonderhandelingen in Shanghai. Deze jaarlijkse besprekingen over de prijs van ijzererts zijn dit jaar mislukt. China, dat jaarlijks 600 miljoen ton ijzererts invoert, wil een prijsverlaging van 40 procent vergeleken met vorig jaar, maar mijnbouwbedrijven Rio Tinto, BHP Billiton (beide Brits-Australisch) en Vale (uit Brazilië) willen niet verder gaan dan een korting van 33 procent. Zolang er geen akkoord is, moet China ijzererts op de spotmarkt kopen, waar de prijzen per dag fluctueren.