Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Britse fiscus in actie tegen zwartspaarders

De Britse belastingautoriteiten zetten een offensief in tegen de naar schatting vijfduizend Britten die er een geheime rekening in Liechtenstein op na houden, nadat ze een akkoord hadden bereikt met het Alpenstaatje over de uitwisseling van bancaire informatie.

Britse belastingontduikers krijgen in eerste instantie de mogelijkheid hun achterstallige belastingen over de afgelopen tien jaar te betalen plus rente en een boete van maximaal 10 procent, wanneer ze zelf inzage geven in hun tegoeden in Liechtenstein. Over niet betaalde belastingen van meer dan tien jaar geleden valt de fiscus hen dan niet meer lastig. Werken de rekeninghouders niet mee, dan riskeren ze al hun geld in Liechtenstein kwijt te raken. De Britse fiscus zal de autoriteiten in Liechtenstein in dat geval verzoeken de rekeningen te sluiten.

„Degenen die de Britse belasting hebben ontdoken op tegoeden in Liechtenstein moeten nu tot een regeling met ons komen”, verklaarde Dave Hartnett, een hoge medewerker van de Britse belastingdienst. „Er zijn geen alternatieven.” Het gaat in totaal om tegoeden van naar schatting 2 tot 3 miljard pond (2,35 tot 3,5 miljard euro). Onder zware internationale druk had Liechtenstein al enkele maanden geleden toegezegd meer openheid van zaken te geven omtrent de tegoeden van buitenlandse belastingontduikers. De overeenkomst met de Britse fiscus zou een model kunnen worden voor soortgelijke overeenkomsten met andere staten.

Het is overigens nog de vraag hoe succesvol het Britse offensief zal zijn. Volgens de Britse krant Financial Times weerspiegelen de relatief genereuze voorwaarden tegenover de belastingontduikers de geringe informatie waarover de Britse fiscus in dit stadium beschikt. In theorie kunnen rekeninghouders hun geld nog steeds in het geheim naar een ander belastingparadijs overbrengen, maar ze riskeren dan internationale regels te schenden die het witwassen van zwart geld moeten tegengaan.