'Bij onrust na verkiezing Iran 69 doden'

Bij de onlusten na de omstreden Iraanse presidentsverkiezingen op 12 juni zijn 69 mensen gedood. Dat heeft een medewerker van de verslagen presidentskandidaat Mousavi gezegd, zo meldde vandaag de Iraanse krant Sarmeyeh. „De namen van 69 mensen die werden gedood [..] zijn voorgelegd aan het parlement voor onderzoek”, aldus Mousavi’s medewerker, Alireza Beheshti.

Het officiële dodental staat op 26. Het is niet duidelijk of onder de gemelde 69 dodelijke slachtoffers ook de gevangenen zijn meegeteld die in hechtenis zijn gestorven, volgens de autoriteiten door ziekte, maar volgens de oppositie na zware marteling.

Een woordvoerder van de rechterlijke macht zei vandaag dat 4.000 demonstranten zijn opgepakt na de verkiezingen. „Maar 3.700 van hen zijn in de eerste week na hun arrestatie weer vrijgelaten”, zei hij. Onder degenen die nog vastzitten, zijn vooraanstaande hervormingsgezinde politici, journalisten en advocaten. Tegen circa honderd van hen is een massaproces begonnen wegens samenzwering met het buitenland om het regime ten val te brengen.

De krant Etemaad-e Melli meldde vandaag dat parlementsvoorzitter Larijani heeft gezegd dat het parlement zorgvuldig onderzoek zal doen naar de arrestaties en de sterfgevallen. Ook de beschuldiging van Karroubi, een andere verslagen presidentskandidaat, dat gedetineerden zijn verkracht, wordt onderzocht. (Reuters)