Bakrijst met chorizo

Dit is er weer zo eentje: ik maakte het van een paar dingen die ik toevallig in huis had, het werd bovenverwacht lekker, en dan doemt onvermijdelijk de vraag op: kan het in de krant? Is het niet te simpel? Te huiselijk? Ach, het zomer. We willen dezer dagen allemaal snel klaar zijn in de keuken, toch?

Voor de pit gebruikte ik piri-piri, een pittige Portugese smaakmaker, maar het kan ook met harissa (Mediterrane winkel) of desnoods gewoon met tabasco of sambal.

Voor 2 personen:

150 g witte rijst

2 eetlepels olijfolie

100 g chorizo, in dobbelsteentjes

1 grote rode ui, in halve ringen

1 teen knoflook, fijngehakt

2 rode paprika’s, in repen

piri-pirisaus (of andere pepersaus)

Kook de rijst gaar volgens de instructies op de verpakking. Verhit de olijfolie in een ruime pan met dikke bodem en bak hierin de chorizo enkele minuten uit, op middelhoog vuur. Schep uit de pan en fruit in het bakvet de uien in 10 minuten glazig. Voeg na 5 minuten de paprika toe en laat meefruiten. Zet het vuur iets hoger, voeg knoflook toe en bak de groenten nog een paar minuten. Doe de gare rijst bij de groenten in de pan en laat de rijst, al omscheppend, knapperig worden. Maak op smaak met piri-pirisaus.

Janneke Vreugdenhil

Post jouw recept voor een broodje tonijn op www.nrcnext.nl/koken. Op nrc.tv maakt Janneke proseccogelei met zomerfruit