Alle congresleden, heel veel succes

Vandaag is de tweede dag van het ‘World Congress of Families’ in Amsterdam.

Veel stands in de hal zijn anti-abortus en anti-homo.

Minister Rouvoet (Jeugd en Gezin, ChristenUnie) opende gisteren met een videoboodschap het vijfde World Congress of Families. (Foto Roger Cremers) Nederland, Amsterdam, 10-08-2009 het vijfde World Congress of Families in de Amsterdam Rai Opening wordt gedaan door Minister André Rouvoet per video. Van 10 tot en met 12 Augustus 2009 zal het World Congress of Families V in Amsterdam plaatsvinden. De verantwoordelijke commissie bestaat uit vertegenwoordigers van de volgende organisaties: Woord en Daad, Prisma, Vereniging Groot Gezin, Netwerk Landelijke Ouder-Organisaties, Gezin en Opvoeding, European Large Family Confederation en de Stichting Chris. PHOTO AND COPYRIGHT ROGER CREMERS Cremers, Roger

Het eerste spontane applaus klinkt wanneer Allan Carlson meldt dat de man die de Gezinsbokaal krijgt, negen kinderen op de wereld heeft gezet. Negen kinderen. Binnen het huwelijk. Dan ben je een geslaagd man, volgens dit vijfde World Congress of Families dat sinds gisteren wordt gehouden in de RAI. De echtgenote van de prijswinnaar krijgt het woord. Zij vertelt van de liefde en toewijding die haar man had voor hun gezin en God voordat hij vorig jaar overleed aan kanker.

Allan Carlson is secretaris van het World Congress en tevens president van het Amerikaanse ‘centrum voor familie, religie en samenleving’ the Howard Center. Hij schreef onder meer ‘de natuurlijke familie, het manifest’ dat bijvoorbeeld stelt: ‘Wij verwelkomen meer baby’s en grotere gezinnen waar anderen een oorlog voeren tegen de menselijke vruchtbaarheid.’ In zijn openingswoord wijst hij erop dat gezinsvormen die afwijken van de natuurlijke Familie (man, vrouw en kinderen) de kans op ‘problemen’ aanzienlijk vergroten.

In de zaal zitten honderden activisten, uit vele landen, vóór de ‘Natuurlijke familie’. Ze dragen buttons met ‘I stand for the Family!’ Of: ‘Derecho a vivir’ (recht op leven). Ze zijn voor drie dagen naar Amsterdam gevlogen om toespraken te horen en workshops te volgen die het belang van het gezin in de samenleving onderstrepen of ondersteunen. Minister voor Jeugd en Gezin André Rouvoet (Christen Unie) wenste hen in zijn per video uitgezonden welkomsttoespraak „heel veel succes”.

Alleen al zijn deelname aan dit congres werd door critici beschouwd als legitimatie van een rechts-religieuze bijeenkomst. Zowel enkele intellectuelen als Kamerleden (GroenLinks, D66 en VVD) als een handvol demonstranten vond dat de minister óf niet moest participeren óf zich ter plekke moest uitspreken vóór acceptatie van homohuwelijken, abortus en echtscheiding. Dat laatste deed hij niet, al riep hij de deelnemers wel op om „bruggen te bouwen” met mensen die anders tegenover het traditionele gezin staan dan zij.

Volgens andere Nederlandse deelnemers, zoals onderzoeker Peter Cuyvers en Kamerlid Mirjam Sterk (CDA), is het juist goed om te spreken voor een groep mensen die anders denkt dan zijzelf. Eén van de eerste sprekers, Annemieke van Woudenberg, vertelt in het Engels hoe de ontwikkeling van de gemeentelijke centra voor jeugd en gezin ervoor staat.

Toch domineren de ‘andersdenkenden’ het congres. Alle stands in de ontvangsthal dragen de pro-life (anti-abortus), anti-homo en anti-echtscheiding boodschap uit. De organisaties hebben namen als ‘Focus on the family’ en ‘Priests for life’. Er staan bakken met buttons ‘Ik heb spijt van mijn abortus’ en minivoetjes die „precies de vorm en maat hebben van een embryo van 10 weken oud”. Amerikaanse congresgangers spreken passanten aan met de vraag of ze petities willen tekenen ‘voor het gezin’ en ‘tegen elke bedreiging van het gezin’.

Eén bedreiging vormt het homohuwelijk, blijkt uit de folder over het onderwerp van United Families International. Dat vergroot de voedingsbodem voor pedofilie, polygamie, allerhande ziektes en ontsporingen. Een andere bedreiging is de legale status van abortus in de Verenigde Staten, vertelt een Amerikaanse deelnemer uit Washington D.C. „Abortus is in Amerika toegestaan tot de veertigste week van de zwangerschap, ofwel de geboorte. In elk geval zijn er artsen die het uitvoeren tot die termijn. Dat is toch gruwelijk.” Ze wijst op de therapeutische weekeinden ‘Rachel’s Vineyard’ die haar organisatie aanbiedt voor vrouwen die een abortus hebben ondergaan.

Ook de Nederlandse ggz-instelling Eleos heeft een stand. Zij biedt psychiatrische hulp aan jongeren en volwassenen op grond van de Bijbel. Ze heeft vestigingen van Goes tot Almelo. De behandelaars tonen zeker respect voor de leefwijze van niet-christelijke patiënten als die zich melden, zegt medewerker P. van Dijke. Maar nee, een zwanger meisje van vijftien zullen ze niet een abortus aanraden.