Warren Buffett en Freddie Mac boeken weer kwartaalwinst

Twee grote namen, twee keer winst.

Superbelegger Warren Buffett wist in het tweede kwartaal de winst van zijn beleggingsmaatschappij Berkshire Hathaway met 14 procent omhoog te stuwen tot 3,3 miljard dollar. Vergeleken met de 1,53 miljard dollar verlies in het eerste kwartaal en de 2,88 miljard dollar winst in het tweede kwartaal van 2008 maakte hij een forse sprong vooruit.

De winst van Berkshire was te danken aan de derivatenhandel. Die deed het dankzij de aantrekkende beurzen beter dan verwacht. Het bedrijf van Buffett belegt in een breed scala aan bedrijven, van frisdrankgigant Coca-Cola tot de bank Wells Fargo.

Misschien nog wel verrassender dan Buffetts winsten zijn de cijfers die hypotheekverstrekker Freddie Mac rapporteerde. Een verlies van 374 miljoen dollar, meldde Freddie, maar dat is inclusief een dividendbetaling van 1,1 miljard dollar aan de staat wegens de steun die Freddie ontving. Zonder die 1,1 miljard zou het hypotheekbedrijf dus weer winst gemaakt hebben: 768 miljoen dollar. Een jaar geleden boekte Freddie nog een verlies van 1,05 miljard dollar.

Vorige week werd bekend dat concurrent Fannie Mae wederom moest aankloppen bij de staat om extra steun. Tot nu toe heeft de staat 85 miljard dollar in Freddie en Fannie gestoken, met de nieuwe aanvraag zou het totale bedrag oplopen naar 96 miljard dollar. Freddie, dat tot nu toe 51 miljard steun kreeg, kwam het tweede kwartaal door zonder om hulp te hoeven vragen, maar houdt er rekening mee dat later alsnog staatssteun nodig is.

Fannie en Freddie kwamen in de zomer van vorig jaar in problemen toen een steeds groter deel van de hypotheken die zij garandeerden in de problemen kwamen. Fannie en Freddie nemen hypotheken over van banken. Ze bezitten samen voor 5.400 miljard dollar aan hypotheken.