VS mikken op drugsbazen

De Verenigde Staten hebben vijftig Afghaanse drugshandelaren die warme banden onderhouden met de Talibaan op een lijst van personen gezet die volgens het Pentagon moeten worden gevangengenomen of gedood. Dat bericht vandaag The New York Times op basis van een rapport van het Amerikaanse Congres dat deze week verschijnt.

Grote drugshandelaars met bewezen banden met de Talibaan krijgen dezelfde status als opstandelingenleiders. Volgens twee Amerikaanse generaals die in het rapport worden geciteerd, kunnen ook zij op ieder moment worden gedood of gevangengenomen.

De vervolging van Afghaanse drugsbaronnen betekent een belangrijke verschuiving van het Amerikaanse beleid en zal naar verwachting leiden tot wettelijke bedenkingen bij andere Navo-landen die troepen hebben in Afghanistan, aldus de krant.

Volgens het bericht hebben Amerikaanse militaire commandanten tegen het Congres gezegd dat het nieuwe beleid gelegitimeerd is door militair oorlogsrecht en internationale wetgeving.

Inmiddels zijn er al verschillende verdachten van banden met de drugshandel gevangengenomen en anderen zijn door het Amerikaanse leger gedood, aldus de Times, aangezien het nieuwe beleid al eerder dit jaar van kracht is geworden. Een Pentagon-woordvoerder heeft verklaard dat „we eerder mikken op terroristen met banden met de drughandel dan omgekeerd”. (Reuters)