Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Vandaag begint in Amsterdam het World Congress of Families, een conservatieve christelijke club. Er is kritiek op deze organisatie, en daarom zou minister Rouvoet volgens sommigen moeten afzien van het via een videoboodschap met een welkomstwoord. Ned.1, 18.15-18.40u.

Netwerk. Onderzoekers willen de moord (in 1584) op Willem van Oranje reconstrueren. Om zijn precieze lichaamslengte op te meten willen ze het graf van de Vader des Vaderlands openen. Maar een aantal mensen vindt dat respectloos. Een discussie tussen de voor- en tegenstanders, en beelden van het onderzoek.Ned.2, 20.25-20.55u.

Nova/DenHaag vandaag. Te gast is Willem Wagenaar, deskundige op het gebied van het menselijk geheugen. Hij werd door het Gerechtshof Amsterdam ingeschakeld bij het hoger beroep van de Schipholbrand om de waarde van de verklaring van de verdachte te onderzoeken.Ned.2, 22.15-22.40u.

informatief

Goudzoekers. Serie programma’s over de spelregels van de economie. Deze aflevering gaat over het gevecht om de spaarder. Banken blijken de neiging te hebben om spaarders te lokken met een aantrekkelijke rente, maar laten die naarmate de klant zijn geld langer laat staan langzaam zakken. Ook de vraag of en hoe een spaarder kan controleren of zijn bank zich verantwoord en ethisch gedraagt komt aan de orde.Ned. 2, 19.55-20.25u.

documentaire

Terzake: Op de grens van wanhoop. In het grensgebied tussen Iran en Irak probeert een deel van de Koerdische bevolking te overleven door het smokkelen van benzine van Iran naar Irak. De allerarmsten doen dat te voet, wie het kan betalen doet het met eigen of gehuurd paard. Het gevaar komt niet alleen van de grenspolitie, want het gebied ligt vol met mijnen uit de oorlog die beide landen van 1980 tot 1988 met elkaar voerden. Canvas, 20.00-20.45u.

amusement

Sense & sensibility. Slotaflevering van serie naar de roman van Jane Austen. Waarin Willoughby door zijn tante onterfd wordt en daarom toch maar niet met Marianne wil trouwen, maar met Miss Grey die een erfenis te wachten staat. Ned.2, 20.55-22.00u.

TV Show. Ivo Niehe is deze keer op bezoek bij Jan Meulendijks en Bart Schuil, die fortuin maakten met het bedenken van televisieprogramma's. Ze bewonen een Amsterdams grachtenpand met 23 kamers. Niehe wipt ook langs bij actrice Hanna Verboom.Ned. 1, 22.55-23.50u.

cultuur

Legenden: Alfred Hitchcock. Thuis een pantoffelheld, in de studio een despoot: de in 1980 overleden regisseur van destijds angstaanjagende films als The Birds en Psycho was een onzekere en mensenschuwe man met een donkere kant die in zijn films veel ijskoude vrouwen, slechte moeders en vrouwenmoordenaars stopte. Hij had een voorkeur voor hoogblonde actrices, maar elk van hen moest ervaren hoe zijn liefde plotseling kon omslaan in haat. In deze film van Michael Strauven wordt onder meer gepraat met Hitchcocks familie, acteurs en medewerkers, en we zien zijn vroege home movies. ARD, 21.00-21.45u.

Karlheinz Stockhausen - Musik für eine neue Welt / Michaels reise um die Erde. Portret van de Avant-Gardecomponist die beschouwd wordt als een van de invloedrijkste van de twintigste eeuw. Film toont Stockhausen als visionaire schepper die gevormd werd door een ongelukkige jeugd, een vrouwenliefhebber was maar bovenal een artistieke avonturier. Aansluitend een registratie van Michaels reise um die Erde, de tweede acte van Donnerstag aus Licht, dat deel uitmaakt van het magnum opus waaraan de componist 25 jaar gewerkt heeft, de operacyclus Licht - Die sieben Tage der Woche. De enscenering van deze in 2008 opgenomen uitvoering is van Carlus Padrissa, lid van de Catalaanse radicale theatergroep La Fura dels Baus, in samenwerking met videokunstenaar Franc Aleu.Arte, 22.50-23.40 en 23.40-0.35u.

radio

Supplement: Kodiak Bachine. Braziliaanse popmuzikant die zich in de jaren tachtig mede onder invloed van de muziek van Brian Eno toelegde op minimal music. Vorig jaar verscheen van hem een dubbel-cd die de weergave moet verbeelden van Bachines gedachten tijdens een muzikale reis gewijd aan Albert Hofmann, de ontdekker van LSD.Radio 6, 0.02-0.59u.