Volleybalsters dicht bij finale World Grand Prix

De Nederlandse volleybalsters zijn bijna zeker van de finale van de World Grand Prix. De ploeg van bondscoach Avital Selinger behield afgelopen weekeinde in de Taiwanese plaats Miao Li zijn ongeslagen status dankzij overwinningen op de Verenigde Staten (3-2) en de Dominicaanse Republiek (3-0).

Hierdoor blijft Nederland met een score van twaalf punten uit zes duels stevig aan kop in groep D. De vijf hoogstgenoteerde landen en gastland Japan kwalificeren zich voor het finaleweekeinde in Tokio van 19 tot en met 23 augustus. Nederland, dat de koppositie deelt met Brazilië, won het toernooi in 2007.

Vooral de zege van zaterdag op de Verenigde Staten, vorig jaar bij de Olympische Spelen verliezend finalist, was indrukwekkend. De nummer twee van de wereld walste in de eerste set nog over Nederland heen (25-12), maar de ploeg van Selinger herstelde zich goed. Dankzij de vechtlust van de speelsters won Nederland de twee daaropvolgende sets, waarna de VS de stand weer gelijk trokken. In de beslissende vijfde set was lange tijd geen sprake van kwaliteitsverschil. Een uitstekende actie aan het net van Debby Stam (10-8) zette Nederland op het juiste spoor. Bij 14-10 kreeg de ploeg het eerste wedstrijdpunt. Het vierde werd uiteindelijk verzilverd: 15-13.

„We begonnen slecht, maar hebben ons teruggeknokt in de wedstrijd”, constateerde Selinger tevreden. „Voor deze zege hebben we hard moeten werken.” Een dag na de zwaarbevochten overwinning op de VS zette de volleybalploeg de goede lijn voort met een overtuigende zege op de Dominicaanse Republiek.

Anders dan tegen de VS kwam het team van Selinger tegen de Dominicaanse volleybalsters geen moment in problemen. Nederland won eenvoudig met 3-0 (25-19, 25-15 en 25-18). „Alhoewel we gisteren een zware wedstrijd hebben gespeeld, slaagde mijn ploeg erin om het aantal fouten te reduceren”, zei Selinger na de tweede zege op rij. „Ik ben tevreden over het vertoonde spel.”

In het duel met de Dominicaanse Republiek startten spelverdeler Kim Staelens, Francien Huurman, Ingrid Visser, aanvoerder Manon Flier, Stam, Alice Blom en libero Janneke van Tienen in de basis. Chaïne Staelens en Caroline Wensink, die zaterdag nog in de beginopstelling stonden, moesten gisteren plaatsmaken voor Francien Huurman en Alice Blom.

Volgende week spelen de volleybalsters de laatste drie groepswedstrijden. In Hongkong treft Nederland Polen, China en nogmaals de Dominicaanse Republiek. (ANP)