Uitstel van betaling voor Van der Moolen

Het financiële handelshuis Van der Moolen heeft vanochtend uitstel van betaling aangevraagd. Van der Moolen kon, na een verlies van bijna 9 miljoen euro over de eerste zes maanden en het vertrek van enig directielid Richard den Drijver drie weken geleden, niet meer voldoen aan zijn kortlopende verplichtingen, zeiden de commissarissen van het bedrijf vanochtend. De commissarissen leiden Van der Moolen sinds het vertrek van Den Drijver.

De Euronext-effectenbeurs heeft de notering van de aandelen van het bedrijf, dat tot november 2004 meedraaide in de toonaangevende AEX-beursgraadmeter, voortgezet in de afdeling voor bedrijven met uitstel van betaling. Vanochtend kon daar niet worden gehandeld in Van der Moolen.

Het bedrijf zelf handelt op financiële markten in Europa en de de Verenigde Staten in effecten en financiële producten voor eigen rekening en in opdracht van beleggers en zakenbanken. Begin dit jaar werkten nog 237 mensen bij Van der Moolen, maar de afgelopen weken vertrokken verschillende handelaren.

Volgens de Vereniging van Effectenbezitters, die op de laatste aandeelhoudersvergadering in mei kritisch was en in juli een verontruste brief schreef aan de commissarissen, zijn bij Van der Moolen grote fouten gemaakt.

Het handelshuis zegt te gaan onderzoeken of een doorstart in afgeslankte vorm kan worden gemaakt, maar gaat zeker bedrijfsonderdelen verkopen. Van der Moolen is de vierde financiële instelling – na de spaarbank Icesave, de Indover Bank en Lehman Brothers Treasury BV – die het afgelopen jaar in Nederland uitstel van betaling aanvraagt. Van der Moolen kampt al jaren met tegenvallers. Het handelshuis kwam een aantal jaren geleden in opspraak door beursfraude van Amerikaanse medewerkers.

Commentaar: pagina 7

Achtergrond: pagina 9