Tientallen doden door stormen in Oost-Azië

Reddingswerkers proberen een auto uit het water te trekken in de Chinese stad Wenzhou. Foto AP In this photo released by the Xinhua news agency, rescuers pull a car out of water in rain in Wenzhou, east China's Zhejiang province, on Sunday Aug. 9, 2009. Typhoon Morakot pummeled China's eastern coast Sunday, toppling houses, flooding villages and forcing nearly a million people to flee to safety. (AP Photo/Xinhua, Wu Shuibin) ** NO SALES ** AP

Een tyfoon en een aanzwellende storm hebben in Oost-Azië voor tientallen dodelijke slachtoffers en aanmerkelijke schade gezorgd. Het meest getroffen is Taiwan waar het dodental door de tyfoon Morakot is opgelopen tot zeker twaalf. Er worden 400 mensen vermist na een aardverschuiving in het bergdorp Shiao Lin. In Japan zijn zeker tien mensen om het leven gekomen door zware storm en regenval die de voorhoede vormen van de naderende tyfoon Etau (stormwolk). Etau zal naar verwachting morgen de Japanse kust bereiken.

In China kwam gisteren een kind om het leven toen Morakot de havenstad Wenzhou trof. Uit voorzorg hadden de autoriteiten bijna een miljoen inwoners van de kustprovincies Fujian en Zhejiang geëvacueerd. Tyfoons en tropische stormen komen in Oost-Azië regelmatig voor tussen juli en september.

De tyfoon heeft op Taiwan de ergste overstromingen van de laatste vijftig jaar veroorzaakt. Er viel afgelopen weekeinde 250 centimeter regen. De materiële schade op het eiland is groot. De watermassa’s hebben aardverschuivingen veroorzaakt, wegen weggespoeld en bruggen ondermijnd.

Tienduizenden Taiwanezen zijn van de buitenwereld afgesneden. Reddingswerkers proberen mensen in geïsoleerde dorpen te bereiken. Gevreesd wordt dat het dodental nog zal stijgen.

In Japan zijn met het oog op de naderende tyfoon Etau vijftigduizend mensen in kustgebieden geëvacueerd.

De slachtoffers in Japan vielen in de prefecturen Hyogo en Okayama. Op de Filippijnen kwamen vorige week door Morakot elf mensen om. (BBC, AP, Reuters)