Tientallen doden bij geweld Irak

Bij bomaanslagen in de Iraakse hoofdstad Bagdad en bij de noordelijke stad Mosul zijn vanochtend vroeg meer dan 40 doden gevallen.

Sinds alle Amerikaanse gevechtstroepen zich in juni terugtrokken uit woongebieden, hebben extremisten verscheidene zware aanslagen gepleegd. Vrijdag werden 38 mensen gedood toen een zelfmoordterrorist zich in een vrachtwagen met explosieven opblies bij een moskee van shi’itische Turkmenen ten noorden van Mosul. In Bagdad vielen die dag nog eens 12 doden bij aanslagen.

Shi’ieten waren eveneens vandaag doelwit van de terroristen, naar wordt aangenomen sunnitische extremisten van Al-Qaeda-in-Irak of andere gelijkgezinde groepen. Twee vrachtwagens met explosieven ontploften voor zonsopgang binnen minuten van elkaar in het dorp Khazna bij Mosul, waar Shabak leven, shi’itische Koerden. Daarbij werden zeker 26 mensen gedood en meer dan 100 gewond. Ongeveer 40 woningen werden verwoest.

In Bagdad werden vanochtend zeker 17 mensen gedood bij twee afzonderlijke aanslagen op shi’itische dagloners die zich bij bouwplaatsen hadden verzameld.

In vergelijking met 2006 en 2007 is het geweld in Irak aanzienlijk verminderd. Maar Al-Qaeda-in-Irak en andere groepen laten haast dagelijks zien dat ze nog bestaan. Met hun aanslagen op shi’itische doelen proberen ze shi’itische milities ertoe te bewegen hun geweld te hervatten en zo een nieuwe ronde burgeroorlog te provoceren. Veel mensen vragen zich af of de Iraakse veiligheidsdiensten, die nu in de steden verantwoordelijk zijn voor de veiligheid, op hun taak zijn berekend.

In Bagdad werden gisteren twee Britse employés van een Britse beveiligingsfirma opgepakt na een incident waarbij twee andere employés, een Brit en een Australiër, werden gedood. Het incident had plaats in de zwaar beschermde Groene Zone in Bagdad. (Reuters, AP, AFP)