Rouvoet op omstreden congres

Het gezin is het fundament van elke samenleving. Gezinnen verdienen het „de ruimte” te krijgen van overheden om in alle rust de kinderen op te voeden. Dit zei minister Rouvoet (Jeugd en Gezin, ChristenUnie) vanochtend tijdens zijn openingstoespraak voor het vijfde World Congres of Families, dat wordt gehouden in de RAI.

Zijn per video uitgezonden welkomsttoespraak is omstreden omdat de organisatie van het congres in handen is van diverse rechts-religieuze pro-family organisaties zoals het Amerikaanse Howard Center. Vanochtend bleken alle stands in de ontvangsthal van het congres de waarde van de ‘natuurlijke familie’ te onderschrijven (man, vrouw en kind). Ze waarschuwen met posters, buttons, boeken, folders en dvd’s tegen abortus, echtscheiding, homohuwelijken en anticonceptie.

Er zouden de komende drie dagen vierduizend deelnemers uit de hele wereld komen. Het vorige congres werd gehouden in Warschau in 2007. Een aantal intellectuelen, onder wie Martine Delfos, heeft zich de afgelopen weken expliciet gedistantieerd van het congres. Ook Kamerleden van D66, GroenLinks en VVD stelden eind vorige week dat minister Rouvoet alleen zo’n congres zou moeten openen als hij zich daar expliciet uitspreekt vóór acceptatie van homohuwelijken, echtscheiding en abortus. Dat deed hij niet. In zijn toespraak daagde hij het congres wel uit om bruggen te slaan naar andersdenkenden.

Opinie pagina 7