Rare rode saus

Vandaag een recept dat het nooit zou halen in een wedstrijd authentiek Italiaans koken: kaastortellini in bietjes-balsamicosaus. Bietjes-balsamicosaus is een ronduit rare saus voor pasta, en toch is de combinatie heel lekker. Het gerecht is snel klaar wanneer je kant-en-klaar gekookte bietjes gebruikt, en kost wat meer tijd wanneer je ze zelf kookt of – nog lekkerder – een uurtje poft in een hete oven.

Voor 2 personen:

250 - 300 gram kaastortellini

200 g gekookte bietjes, geraspt

2 eetlepels balsamicoazijn

2 eetlepels olijfolie

2 theelepels honing

50 gram roomkaas (naturel of met mierikswortel)

2 bosuitjes, in ringetjes

Kook de tortellini volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar in ruim gezouten water. Pureer intussen de bietjes met de azijn, olie en honing tot een gladde saus. Verwarm de bietjessaus op laag vuur in een steelpan. Blijf roeren en laat de saus beslist niet koken. Maak hem op smaak met zout en versgemalen peper.

Giet de pasta af, maar vang 1 tot 2 eetlepels op en roer door de bietjessaus. Laat de pasta uitlekken en verdeel over twee borden. Lepel er de saus over.

Maak van twee met water afgespoelde eetlepels mooie ovale bolletjes van de roomkaas en leg op de tortellini. Bestrooi met meer versgemalen peper en de bosuitjes.

Janneke Vreugdenhil

Post jouw favoriete zomerrecept op nrcnext.nl/koken Op nrc.tv maakt Janneke proseccogelei met zomerfruit.