Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Cultuur

Punten, stippels en rasters

De Duitse kunstenaar Sigmar Polke is een tovenaar, alles wat hij aanraakt wordt beeld.

In zijn grafiek neemt de rasterpunt vele gedaantes aan.

Onder: Fernsehbild (Kicker) I (1971) Boven: Sigmar Polke: Freundinnen II (1967), beschilderde offsetdruk op karton. Sigmar Polke, Freundinnen II
Onder: Fernsehbild (Kicker) I (1971) Boven: Sigmar Polke: Freundinnen II (1967), beschilderde offsetdruk op karton. Sigmar Polke, Freundinnen II Michael , Albers

Op de allereerste televisiebeelden die ik me herinner, loopt een vrouw met een grote kinderwagen door een park. Het is eind jaren vijftig, ik was een jaar of vier. De vrouw had kort donker haar en ze droeg een jurk met een wijde rok. Jurk en kinderwagen staken af tegen de donkere struiken op de achtergrond. Er viel zonlicht door het gebladerte. Het trillerige beeld bestond helemaal uit licht en schaduw, in tonen van grijs. Het was ongelofelijk mooi.

Die beelden kwamen terug toen ik op de tentoonstelling van Sigmar Polke voor foto’s van een tafelvoetbalspel stond. Vier identieke zwart-wit foto’s, afgedrukt op vier vellen lichtgemarmerd papier van 63,8 bij 84 cm in verschillende grijstinten: echt grijs, geelachtig, groenig en blauwig grijs. Je kijkt van bovenaf op twee staven met voetballers die zwarte schaduwen werpen op de bodem van de bak. De staven lopen verticaal door het beeld, net als de witte middenlijn. Licht en donker, horizontalen en verticalen, en een cirkel van de bal, meer niet.

Het beeld is onscherp en zit vol met strepen en krassen. Polke maakte van de oorspronkelijke foto een afdruk, verfrommelde het papier en streek het weer glad. Dit fotografeerde hij vervolgens, en liet de foto in offset afdrukken op gemarmerd papier.

De titel van de foto las ik pas later: Fernsehbild (Kicker) I (1971), ‘televisiebeeld’, maar ook ‘beeld dat uit de verte wordt gezien’. Een Tischkicker is een tafelvoetbalspeler. Polkes edities, ongeveer 150 over een periode van ruim veertig jaar, zijn nu te zien in Museum Ludwig in Keulen.

In het grafische werk van Polke (1941, Oels, Silezië) is de werkelijkheid nog wel te herkennen, maar als het ware op afstand. De fotografische opname die er aan ten grondslag ligt, is in zoveel achtereenvolgende stadia bewerkt en gekopieerd dat het beeld van zijn oorsprong is verwijderd. Polke is bezeten van het produceren, reproduceren en vermenigvuldigen van beelden. Hij is een tovenaar, alles wat hij aanraakt, wordt beeld.

Hoewel Polke in de eerste plaats bekend is als schilder, is grafiek in zijn oeuvre geen bijzaak. De twee disciplines liggen in elkaars verlengde. In beide gevallen gaat het hem om de relatie tussen afdruk en origineel, tussen beeld en vermenigvuldiging. Misschien is de grafiek van Polke zelfs interessanter dan zijn schilderkunst. De technieken laten hem veel vrijheid tot experimenteren, de manier van werken is speelser en het resultaat dus ook.

De favoriete druktechniek van Amerikaanse pop-artkunstenaars was de zeefdruk. Polke, die begin jaren zestig op de kunstacademie van Düsseldorf zat, koos voor offset. Zeefdrukken doet hij alleen bij kleine oplagen. Offset is de goedkoopste techniek bij grotere oplagen en geldt daarom als een ‘democratische’ manier van kunst produceren. Grafiek van Polke was in principe voor iedereen bereikbaar. Nu levert zijn oudere grafiek veel geld op.

Freundinnen I en Freundinnen II (1967, beide zo’n 50 bij 60 cm) horen tot de vroegste offsetdrukken, de ene in zwart-wit, de andere ingekleurd met waterverf. Het is een uitvergrote modefoto van twee modellen in polkadot bikini. Het puntraster hangt over het beeld als een voile waaruit de twee vriendinnen opdoemen. Prachtig hoe de stippen van de bikini’s en het raster op elkaar inwerken. Het beeld is, net als Fernsehbild, helemaal licht en schaduw, in het ene geval met een beetje kleur.

De stip van het puntraster is zo’n beetje Polkes handelsmerk geworden. Polkedot zou je kunnen zeggen. Hij gebruikt de rasterpunt zoals de schilder zijn kwast: de punt brengt het beeld voort. Een mooi voorbeeld is de bijlage in vierkleurendruk voor het Magazin van de Süddeutsche Zeitung van 17 november 1995, 33 bladzijden met 17 afbeeldingen, getiteld Kugelsichere Ferien, Kogelvrije Vakantie. Alle mogelijkheden om het raster te manipuleren, zijn benut: uit elkaar getrokken, samengeperst, verdraaid, gespiegeld, of gesleept zodat lange vegen ontstaan. En de punten nemen veel gedaantes aan, van abstracte motieven tot slangenhuid, van ronde kogels tot citroenen en braadworsten. Ook een recent werk, Eisberg, laat zien hoe briljant Polke is in het technisch manipuleren van het raster.

Polke houdt er van om als alchemist op te treden. Zijn atelier – met telescoop, microscoop, donkere kamer, fotokopieerapparaten, videocamera’s en dia-apparaten en wat al niet – is het laboratorium waar hij zijn experimenten uitvoert. Jarenlang had hij een chemicus in dienst en Polke hielp bij het ontwikkelen van fotografische technieken. De alchemisten zochten naar een verbinding van zwavel en mercurius die het geheim van de schepping zou ontsluieren. Polke probeert beelden van een andere, occulte wereld te vangen op de gevoelige filmemulsie. Als het zo uitkomt met behulp van LSD en andere geestverruimende middelen, zoals sommige psychedelisch aandoende werken laten zien.

Ieder onderwerp dat Polke kiest, is aanleiding tot een spel van metamorfose, transformatie, transpositie, tot over de grenzen van het zintuiglijk waarneembare heen. In 2000 maakte hij een stempel met de tekst: Das kann doch kein Motiv sein, met eronder een amoebe-achtige vlek met rare slier-tjes. Ja, bij Polke kan ook dat een motief zijn.

Tentoonstelling

Sigmar Polke, ‘De edities’.

Museum Ludwig, Keulen. Tot 27 sept. www.museenkoeln.de