Opmaat naar grote zuivering in Iran

De Iraanse autoriteiten verzwaren de druk op oppositieleider Mousavi. Tegelijk komen er nieuwe beschuldigingen van misbruik van gevangenen.

Commandanten van de Iraanse Revolutionaire Garde, invloedrijke geestelijken en belangrijke conservatieve politici eisen dat oppositieleider Mir Hossein Mousavi voor de rechter wordt gebracht. Van Mousavi zelf is de laatste dagen niets gehoord.

„Deze figuren moeten worden vervolgd, gestraft en berecht als verraders”, zei generaal Yadollah Javani gisteren volgens het staatspersbureau IRNA. Hij benadrukte dat het ging om Mousavi, Mehdi Karroubi – de andere in juni door president Ahmadinejad verslagen presidentskandidaat – en ex-president Mohammad Khatami. Enkele parlementsleden en de vrijdaggebedleider van Teheran deden soortgelijke uitspraken.

Hun oproepen aan de rechterlijke macht zijn gebaseerd op zeer controversiële bekentenissen van adviseurs van Mousavi en andere oppositie politici. Die hebben tijdens twee zittingen van het een week geleden begonnen massaproces gezegd te hebben meegewerkt aan een uitgebreid complot om Irans huidige leiders ten val te brengen. Volgens de oppositie zijn de getuigenissen afgegeven onder zware druk van de autoriteiten.

Tijdens de rechtbankzitting van zaterdag werd speciale aandacht besteed aan vermeende internationale steun voor het plan, dat volgens de aanklagers moest leiden tot een „fluwelen revolutie”, gemodelleerd naar eerdere omwentelingen die regeringen in Georgië en Oekraïne ten val brachten.

Werknemers van de Britse en de Franse ambassade getuigden dat ze analyses hadden gegeven van de protesten tegen de verkiezingsuitslag, en dat ze gewonde demonstranten hadden geholpen, iets wat sommige lidstaten van de Europese Unie, waaronder Nederland, hadden besloten te doen.

Een 24 jarige Française, Clotilde Reiss, vroeg om vergiffenis. Ze was in Isfahan, waar ze vijf maanden werkte, aanwezig geweest bij een demonstratie tegen de verkiezingszege van Ahmadinejad. Ze had een verslag geschreven en aan een medewerkster van de Franse ambassade gestuurd. Ze wordt van spionage beschuldigd.

„Ik heb spijt van mijn activiteiten,” zei Reiss in vloeiend Farsi voor camera’s van de staatstv.

De pogingen om buitenlandse inmenging te bewijzen zijn bedoeld om de oppositie verder zwart te maken. In de aanklacht worden politici die kritisch staan ten opzichte van de regering neergezet als samenzweerders die geld en steun vanuit het buitenland krijgen. Mousavi’s weigering om gehoor te geven aan een oproep van de opperste leider, ayatollah Ali Khamenei, om zijn bezwaren tegen de verkiezingsuitslag via wettelijke kanalen kenbaar te maken, wordt aangegrepen om hem en zijn beweging neer te zetten als wetsbrekers.

„De leider heeft Mousavi gezegd om zijn bezwaren op wettelijke manier over te brengen. In plaats daarvan roept hij op tot meer protesten. Er hadden gewelddadige demonstraties plaats, verscheidene plekken werden aangevallen en mensen gedood”, zei Hossein Taeb, commandant van de vrijwillige Baseej-militie tegen het persbureau Fars News. „Deze mensen willen niet dat Iran succesvol is in het vierde decennium van de islamitische republiek.”

Deze tactiek kan leiden tot een van de belangrijkste zuiveringen in de 30-jarige geschiedenis van de islamitische republiek. De partijen die deel uitmaken van Mousavi’s factie kunnen worden verboden, net als hun kranten. Aangezien kandidaten met een crimineel verleden zijn uitgesloten van deelname aan de verkiezingen, zullen de hervormers niet meer mee kunnen doen aan stemrondes.

De andere verslagen presidentskandidaat, Mehdi Karroubi, die net als Mousavi weigert om zijn protesten op te geven, vroeg gisteren in een open brief om een onderzoek naar seksueel misbruik van gevangenen. Dat berichtte Nowruznews.

„Enkele gevangenen hebben gezegd dat sommigen de gearresteerde vrouwen zo vreselijk hebben verkracht dat ze ernstig getraumatiseerd en verwond zijn”, schreef Karroubi aan ayatollah Ali Akbar Hashemi Rafsanjani. Volgens Karroubi zijn ook mannen verkracht. Hij zegt de informatie van belangrijke ambtenaren te hebben gekregen.

Gisteren gaf het hoofd van de politie toe dat personeel van de Kahrizak gevangenis die vorige week na een order van ayatollah Khamenei is gesloten, zich aan „misdragingen” had schuldig gemaakt. Maar de twee doden die (volgens de autoriteiten) zijn gevallen, zijn gestorven aan ziektes en niet door martelingen, zei hij.

De landelijke openbaar aanklager, Ghorban Ali Dorri Najafabadi, zei dat degenen die gevangenen hebben mishandeld moeten worden gestraft wegens „schendingen en nalatigheid.”

„Als de beschuldigingen van verkrachtingen kloppen dan is dat een tragedie voor de islamitische republiek”, zei Karroubi in zijn brief. „Zelfs als maar één beschuldiging klopt, zou dat een tragedie zijn voor de islamitische republiek [..] en zou het de zonden van veel dictaturen schoonwassen, inclusief die van de afgezette sjah.”

    • Thomas Erdbrink