Opleving beurs geen redding

De inkomsten kelderden en handelaren begonnen al weg te lopen. Beurshandelaar Van der Moolen vroeg vanochtend uitstel van betaling aan. Wat ging er mis?

Van links naar rechts: Hans Kroon AMSTERDAM- Van der Moolen Holding hield vandaag in Amsterdam de presentatie van de resultaten over 2008. adviseur van VDM Hans Kroon (foto) gaf een toelichting op de behaalde resultaten. Dijkstra bv

Drie maanden geleden, op 7 mei, gingen de aandeelhouders van financieel handelshuis Van der Moolen akkoord met een frisse, nieuwe start. De kredietcrisis was doorstaan. Zij benoemden twee nieuwe commissarissen. Oud-topman Hans Kroon keerde terug in de directie.

Vanochtend vroeg Van der Moolen uitstel van betaling aan. De moedermaatschappij kan niet aan de kortlopende financiële verplichtingen voldoen. De frisse start uit mei wordt op zijn best een ‘doorstart’, al moet dat wel snel gebeuren. Financiële handel is mensenwerk: als de mensen vertrekken is de handel ook weg.

Tien handelaren vertrokken al in Engeland, elf man gaan in Nederland weg, meldde Van der Moolen vanochtend. Voor een kleine financiële instelling die begin dit jaar 237 werknemers had, is dat een zware slag. Het vertrek van grote groepen insiders is ook een signaal van vertrouwensverlies.

Maar wat blijft nu van Van der Moolen nog over? „Verkoop van bedrijfsonderdelen wordt uitdrukkelijk overwogen”, zegt het persbericht van vanochtend.

Tussen de aandeelhoudersvergadering van mei en het betalingsuitstel kwam Van der Moolen met een serie slecht nieuws, een patroon dat de afgelopen jaren vaker zichtbaar was. Drie weken geleden bleek Kroon om persoonlijke redenen toch geen directielid te worden. Vervolgens meldde Van der Moolen een verlies in het eerste half jaar van 7 à 8 miljoen euro plus het vertrek van directievoorzitter Richard den Drijver, die tevens een grote aandeelhouder is. De commissarissen, geleid door nieuwkomer Peter Zwart (bestuurder bij Van Lanschot Bankiers), moesten het bedrijf leiden en op zoek naar een nieuwe directie.

Uit de vanochtend eveneens gepubliceerde resultaten blijkt dat de inkomsten in het eerste half jaar met 73 procent zijn ingestort. Terwijl de grote zakenbanken, de Amerikaanse bank Goldman Sachs voorop, in het eerste half jaar konden profiteren van het herstel van de financiële markten en de terugkeer van beleggers, leed Van der Moolen verlies.

Dat komt grotendeels door het wegvallen van inkomsten uit een gespecialiseerde activiteit: geld verdienen door te profiteren van fiscale verschillen tussen Europese landen in dividendbelastingheffing. In het vergelijkbare eerste half jaar van 2008 ging dat nog om 40 miljoen euro, maar Van der Moolen zette daar vanwege een onderzoek in een van de betrokken landen eind vorig jaar een streep door.

Tegenover de kelderende inkomsten staan hoge, deels vaste kosten. De verhuizing van twee locaties in Amsterdam naar Schiphol, die eerder dit jaar in het jaarverslag werd geschat op een kostenpost van 2,5 miljoen euro, krijgt nu een deel van de schuld van de extra uitgaven.

Verder heeft Van der Moolen vorig jaar nog 30 miljoen euro gespendeerd aan het inkopen van eigen aandelen. Dat pakket hangt het bedrijf nu als een molensteen om de nek. Het handelshuis wilde die aandelen weer gebruiken als goedkoop personeelsbindertje. In het jaarverslag over 2008 werden, ondanks een verlies uit reguliere activiteiten van bijna 5 miljoen euro, ook personeelsbonussen opgevoerd ter waarde van bijna 37 miljoen euro. Maar een deel van het personeel bindt zich nu liever aan andere werkgevers gezien de uittocht van 21 handelaren.

De verliezen die Van der Moolen nu publiceert zijn nog opgesteld volgens het boekhoudprincipe dat de continuïteit van het bedrijf gewaarborgd is. Maar met uitstel van betaling wordt alles anders. Van der Moolen waarschuwt al dat sommige bezittingen wellicht moeten worden afgewaardeerd.

Eind juni had het financiële handelshuis nog 58 miljoen euro eigen vermogen over. De afgelopen jaren hebben regelmatige verliezen in de reguliere activiteiten en een stroom van eenmalige tegenvallers en afwaarderingen 200 miljoen euro weggevaagd. Eind 2004 was het eigen vermogen nog 260 miljoen euro.