Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

Ook Afellay zet PSV nog niet op goede spoor

PSV’er Ibrahim Afellay (links) duelleert met Wout Brama van FC Twente om de bal. Foto Pics United Onderwerp/Subject: FC Twente - PSV Eredivisie Reklame: Club/Team/Country: FC Twente - PSV Seizoen/Season: 2009/2010 FOTO/PHOTO: FC Twente's Wout BRAMA (R) in duel with PSV's Ibrahim AFELLAY (R) Trefwoorden/Keywords: #04 $38 ±1245225664284 Photo- & Copyrights © PICS UNITED P.O. Box 1235 - 5602 BE EINDHOVEN (THE NETHERLANDS) Phone +31 (0)40 296 28 00 Fax +31 (0) 40 248 47 43 http://www.pics-united.com e-mail : info@pics-united.com (If you would like to raise any issues regarding any aspects of products / service of PICS UNITED) or e-mail : sales@pics-united.com ATTENTIE: Publicatie ook bij aanbieding door derden is slechts toegestaan na verkregen toestemming van Pics United. VOLLEDIGE NAAMSVERMELDING IS VERPLICHT! (© PICS UNITED/Naam Fotograaf, zie veld 4 van de bestandsinfo 'credits') ATTENTION: © Pics United. Reproduction/publication of this photo by any parties is only permitted after authorisation is sought and obtained from PICS UNITED- THE NETHERLANDS The image is copyright to PICS UNITED or its associate photographers. Full name must be printed with the photo! (© PICS UNITED/Name Photographer, see field 4 of the File Info, 'credits") You may not publish, reproduce on either an electronic bulletin board, corporate intranet or the Internet, licence, sell or otherwise distribute the image(s) without a Licence to do so from PICS UNITED.
PSV’er Ibrahim Afellay (links) duelleert met Wout Brama van FC Twente om de bal. Foto Pics United Onderwerp/Subject: FC Twente - PSV Eredivisie Reklame: Club/Team/Country: FC Twente - PSV Seizoen/Season: 2009/2010 FOTO/PHOTO: FC Twente's Wout BRAMA (R) in duel with PSV's Ibrahim AFELLAY (R) Trefwoorden/Keywords: #04 $38 ±1245225664284 Photo- & Copyrights © PICS UNITED P.O. Box 1235 - 5602 BE EINDHOVEN (THE NETHERLANDS) Phone +31 (0)40 296 28 00 Fax +31 (0) 40 248 47 43 http://www.pics-united.com e-mail : info@pics-united.com (If you would like to raise any issues regarding any aspects of products / service of PICS UNITED) or e-mail : sales@pics-united.com ATTENTIE: Publicatie ook bij aanbieding door derden is slechts toegestaan na verkregen toestemming van Pics United. VOLLEDIGE NAAMSVERMELDING IS VERPLICHT! (© PICS UNITED/Naam Fotograaf, zie veld 4 van de bestandsinfo 'credits') ATTENTION: © Pics United. Reproduction/publication of this photo by any parties is only permitted after authorisation is sought and obtained from PICS UNITED- THE NETHERLANDS The image is copyright to PICS UNITED or its associate photographers. Full name must be printed with the photo! (© PICS UNITED/Name Photographer, see field 4 of the File Info, 'credits") You may not publish, reproduce on either an electronic bulletin board, corporate intranet or the Internet, licence, sell or otherwise distribute the image(s) without a Licence to do so from PICS UNITED. PICS UNITED/EDWIN VAN ZANDVOORT

FC Twente1PSV1

Ruststand 1-1. 18. Douglas 1-0, 24. Dzsudzsak 1-1. Scheidsrechter: Blom. Toeschouwers: 23.700.

Ibrahim Afellay geldt als het juweel uit de opleiding van PSV. De 23-jarige middenvelder die vorig seizoen in 28 wedstrijden dertien doelpunten maakte, was deze zomer zelfs voorbestemd om een grote transfer naar het buitenland te maken. De rechtsbenige speler steekt echter zowel binnen als buiten de lijnen niet goed in zijn vel. In het duel FC Twente - PSV (1-1) kon Afellay zijn stempel niet op de wedstrijd drukken. Over het hoe en waarom van zijn vormcrisis weigert hij te spreken. „Ik houd mijn mening over mijn functioneren voor mezelf”, verklaarde Afellay kort na afloop.

Zo bleef het ook gissen wat Afellay vond van de opmerkelijke rol die trainer Fred Rutten hem toebedeelde in de uitwedstrijd tegen FC Twente. De ‘natuurlijke’ leider van PSV speelde op een driemansmiddenveld naast Otman Bakkal en aanvoerder Timmy Simons als een veredelde rechtshalf. Als een soort controleur rende de creatieve voetballer grote delen van de wedstrijd achter voetballers als Wout Brama en Theo Janssen aan. „Het maakt mij niet uit waar ik speel”, luidde het commentaar van de international.

Een kwartier voor tijd liet Afellay één keer zijn grote kwaliteiten zien toen hij invaller Danny Koevermans alleen voor doelman Sander Boschker zette. De spits miste jammerlijk waardoor PSV na het gelijkspel van vorige week tegen VVV-Venlo (3-3) tegen FC Twente opnieuw twee punten liet liggen. De achterstand op koploper Ajax bedraagt nu vier punten. Volgende week ontvangt PSV de concurrent uit Amsterdam in Eindhoven. Voor Afellay vooralsnog geen reden om zich zorgen te maken. „Een gelijkspel bij FC Twente is gewoon een goed resultaat voor PSV.”

De selectie van Rutten wil dit seizoen revanche nemen voor het teleurstellende seizoen 2008-2009. Met de inbreng van aangetrokken routiniers als André Ooijer en Orlando Engelaar en het aanblijven van Afellay hoopt PSV net als in 2008 weer mee te kunnen doen om het landskampioenschap. Maar PSV heeft in de voorbereiding noch in het begin van de competitie kunnen overtuigen. Afellay is de aangewezen persoon om de ploeg op het juiste spoor te zetten, maar hij deelt juist in de malaise.

Tijdens een oefenwedstrijd op 21 juli tegen het Belgische Genk kreeg Afellay al na acht minuten een rode kaart voor natrappen. Na het eerste competitieduel met VVV rende hij na het laatste fluitsignaal woedend van het veld. En ook in Enschede wist Afellay met zijn spel nog niet te overtuigen. Na zijn middelmatige optreden wilde hij slechts met grote tegenzin vragen beantwoorden. Alsof de speler zich net als in de wedstrijd tegen FC Twente wilde verschuilen. „We hebben de beste kansen gehad en hadden eigenlijk gewoon moeten winnen”, zo probeerde Afellay de speelwijze af te doen.

PSV liep in werkelijkheid grote delen van de wedstrijd achter het stabiel spelende FC Twente van coach Steve McClaren aan. Rutten verraste vriend en vijand met zijn opstelling die in vergelijking met het duel met VVV op vier plaatsen was gewijzigd. Erik Pieters, Stanislav Manolev, Otman Bakkal en Danko Lazovic mochten in de basis beginnen. Al na een half uur spelen voerde Rutten een opmerkelijke wissel door. Verdediger Dirk Marcellis werd naar de kant gehaald voor spits Danny Koevermans. Maar de positie die Afellay aan de zijkant van het middenveld bekleedde was misschien nog wel het opvallendst. Op deze variant heeft PSV niet één keer getraind de afgelopen weken.

Na een gezapig eerste kwartier waarin beide ploegen elkaar aftastten kwam FC Twente vrijwel uit het niets op een 1-0 voorsprong. De Zweedse doelman Andreas Isaksson beoordeelde twee keer een hoge bal verkeerd waarna de lange Braziliaan Douglas de bal binnenkopte. Zes minuten later trok PSV de stand via Balazs Dzsudzsak gelijk. De Hongaar draaide na een steekpass van Manolev weg bij Peter Wisgerhof en schoot de bal langs Boschker.

In de tweede helft kregen beide ploegen nog kansen op de overwinning, maar ze kwamen niet meer tot scoren. Afellay droomt zonder twijfel nog steeds van een grote club in het buitenland, maar hij moet vooralsnog genoegen nemen met een bijrol bij PSV.

Na afloop van FC Twente - PSV liep Afellay als laatste speler in de richting van de spelersbus. Interviews geeft hij zelden of nooit, de persruimte ontloopt Afellay doorgaans. En ook in de verplichte mixed zone van De Grolsch Veste had hij weinig zin om vragen over zijn spel te beantwoorden. „Ik vind dat ik goed gespeeld heb. En als jij vindt dat dat niet zo is, dan moet je dat lekker opschrijven.”