Na gebed voor hitte volgt gebed voor kou

De inwoners van het rooms-katholieke Zwitserse Alpendorp Fiesch en het nabijgelegen Fieschertal in het kanton Wallis bidden al eeuwen één keer per jaar tot God om hen te beschermen tegen de groeiende Aletschgletsjer. Het verbond ontstond in 1678: in ruil voor een deugdzaam en kuis leven zou God de ongeveer duizend inwoners beschermen tegen de oprukkende Aletsch, de grootste gletsjer van Europa.

Maar nu hun gebeden zijn verhoord, willen de inwoners hun pact met God een andere invulling geven. Want de opwarming van de aarde heeft voor een nieuwe bedreiging gezorgd: smeltwater. „Veel parochianen maken zich grote zorgen over de klimaatverandering en hebben daarom vragen bij het gebed”, erkent pastoor Pascal Venetz. „Ze willen nu liever bidden tegen de opwarming van de aarde.”

Daarom heeft de pastoor aan de lokale bisschop gevraagd om van paus Benedictus XVI toestemming te krijgen het gebed te veranderen. Een audiëntie bij de kerkvorst staat gepland voor september of oktober. Het kanton Wallis heeft een speciale band met het Vaticaan, omdat veel leden van de Zwitserse Garde er vandaan komen. (AP)