Moldavië heeft een nieuwe pro-westerse coalitieregering

Rotterdam. De vier pro-westerse partijen die op 29 juli de parlementsverkiezingen wonnen in Moldavië, hebben zaterdag een akkoord bereikt over het vormen van een coalitie. De Liberaal-Democratische Partij, de Liberale Partij, de Democratische partij en de Alliantie Ons Moldavië kregen bij de verkiezingen samen 53 van de 101 zetels in het Moldavische parlement. Het regeerakkoord legt de nadruk op economische hervormingen. De coalitie wil ook toenadering zoeken tot de Europese Unie en meer garanties voor persvrijheid. Met de pro-westerse regering komt er een einde aan acht jaar van communistisch bewind. Bij verkiezingen in april behield de Communistische Partij aanvankelijk de meerderheid in het parlement (60 zetels) maar na de uitslag volgde een storm van protest, omdat de oppositie de regering beschuldigde van massale kiesfraude. Bij rellen in de hoofdstad Chisinau viel toen ten minste een dode.