Milieuramp op de Europese steppe

Een luchtopname gemaakt door de brandweer uit Marseille, toont een enorme olieplas in het Franse natuurgebied Camargue.

Vrijdagochtend rond half acht zag Guillaume Paulus, een van de natuurbeheerders van het gebied, een fontein van olie uit de grond komen. Paulus vertelde de Britse krant The Guardian dat hij de olie drie à vier meter hoog de lucht in zag spuiten. Meer dan 4.000 kubieke meter olie kwam uit het gat en bedekte een oppervlakte van twee hectaren.

De olie is afkomstig uit een geknapte pijplijn van de South European Pipeline Company. De pijp, die stamt uit 1971, loopt tussen de Franse stad Fos-sur-Mer en het Duitse Karlsruhe.

De Franse overheid zegt dat het lek een milieuramp heeft veroorzaakt in een van Europa’s mooiste natuurreservaten. De Camargue wordt ook wel beschreven als de droge steppe van Europa. Het lek bevond zich aan de rand van het park, en volgens Chantal Jouanno, de staatssecretaris van Milieu strijken juist daar zeldzame vogels neer.

Laurent Tatin, directeur van de Camargue, vreest dat de olie fataal zal zijn voor de Witbuikzandhoen en de Crau-sprinkhaan. De laatste leeft alleen nog in dit deel van het natuurreservaat.

Op www.spse.fr is te zien waar de pijplijn loopt