Mijn arme moedertje bleef er bijna in

Een weekeinde dat niet bijster spannend is, is soms heel fijn. Zo stond deze zondag in het teken van de terugkeer van mijn moeder. Ze was op vakantie geweest, voor drie hele weken. De achtergebleven kinderen, stuk voor stuk volwassen, hadden haar zo erg gemist dat we allemaal afreisden naar het ouderlijk huis om haar terugkeer te vieren. We dronken thee, kletsten bij, en zij maakte bruine bonen met rijst voor ons, dat we met het bord op schoot opaten. Op televisie was een jonge vrouw aan het woord. Ze had een boek geschreven over haar tijd als prostituee, en vertelde daarin uitvoerig over haar klanten en hun perversies. Mijn moeder maakte een lange, harde tjoerie, wat zich naar het Nederlands vertaalt als ‘wat is dit voor een onzin, hier heb ik geen zin in’, en beval ons van zender te wisselen.

Mijn moeder is een ouderwetse vrouw. Hoewel ze pas 52 is (ik word weleens versierd door mannen die ouder zijn dan zij) is ze minder modern dan de moeders van veel van mijn vriendinnen. En daar ben ik heel blij om. Ik probeer de harde, vieze buitenwereld ver bij haar vandaan te houden. Maar dat lukt niet altijd even goed. Zoals vorige maand, toen er een kort verhaal van mij in De Groene Amsterdammer werd gepubliceerd. De Groene is een mooi weekblad. Respectabel, ook. Mijn moeder was ermee in haar nopjes. Ik maakte me enigszins zorgen, want het betrof een seksspecial, en mij was gevraagd om een erotisch vakantieverhaal te schrijven. Ik zei dat ze het beter niet moest lezen. Ze schudde misprijzend haar hoofd, maar zei dat ze het wel zou kopen. Het was immers De Groene. En ze was nog steeds trots dat ik erin stond. Ik vond het heel dapper van haar.

De week dat het nummer uitkwam, deed mijn moeder navraag bij een kiosk. De verkoper trok zonder veel omhaal een exemplaar uit de rekken. Op het omslag stond een uitvergrote vagina, in pornotermen beter bekend als een full frontal beaver shot. Mijn arme moedertje bleef er bijna in. Kort daarna ging ze voor drie weken op vakantie. Ik denk dat ze de schok inmiddels wel te boven is. Maar voor de zekerheid zapte ik de schrijvende prostituee gisteren weg. Boeken, beaver shots; het is allemaal een beetje te spannend. Althans, voor een rustig weekeindje in mijn ouderlijk huis.

Schrijfster Karin Amatmoekrim vervangt Aaf, die met vakantie is.