Met vertrouwen naar seniorencircuit

Op het EK voor young riders was amazone Lotje Schoots (20) afgelopen week de grote uitblinker.

Met twee gouden medailles en een zilveren op het EK voor young riders sloot dressuuramazone Lotje Schoots (20) afgelopen weekend haar loopbaan bij de paardenjeugd af. In totaal won de amazone uit Abcoude de afgelopen jaren tien gouden medailles op EK’s, het hoogste aantal dat ooit door een jonge ruiter of amazone werd behaald.

Hoe kijkt u op het EK terug?

„Bij de kür op muziek kwam ik gisteren drietiende tekort voor een gouden medaille. Er slopen twee foutjes in mijn proef, daar baalde ik wel even van. Toch kon ik mijzelf niets verwijten; ik reed een alles-of-nietsproef en dan neem je risico’s. Al bij al heb ik de afgelopen dagen sterk gereden. Ik zie met vertrouwen mijn overstap naar het seniorencircuit tegemoet.”

Zijn uw prestaties bij de jeugd een goede graadmeter voor uw optredens als senior?

„Dat durf ik niet te zeggen. Het niveau ligt natuurlijk een stuk hoger, maar ook andere factoren spelen een rol. Belangrijk is dat je over een goed paard beschikt, goed met druk kunt omgaan en een goede manager hebt. Op dit moment heb ik twee paarden die in de richting van het Grand Prix-niveau komen, Reine B en Luxform’s Popeye. Ik zal ze de komende tijd zelf moeten africhten, want ik heb niet genoeg geld om een kant-en-klaar toppaard te kopen.”

Wanneer rijdt u uw eerste concours als senior op Grand Prix-niveau?

„Dat kan ik nog niet zeggen. Over twee weken rijd ik een voorproef. Aan de hand daarvan kan ik beter inschatten op welke termijn ik op het hoogste niveau ga rijden.”

Wie zijn uw adviseurs?

„Bondscoach Tineke Bartels en senioren Anky van Grunsven en Alex van Silfhout. Het kan slechter.”