Klink: binnenkort voor iedereen een griepvaccin

Vanaf oktober of november is er voor iedereen een vaccin tegen de Mexicaanse griep beschikbaar. Dat heeft minister Ab Klink (Volksgezondheid, CDA) afgelopen zaterdag gezegd in het radioprogramma Tros Kamerbreed. Volgens Klink is de Mexicaanse griep (H1N1) op dit moment mild. Er zijn geen aanwijzingen dat de griep agressief wordt, maar mocht dat zo zijn dan biedt het vaccin daar maximale bescherming tegen, aldus Klink. De minister gaf aan dat hij het zekere voor het onzekere wil nemen.

Afgelopen vrijdag zijn de maatregelen tegen de griep nog afgezwakt. Het RIVM maakte toen bekend dat de Mexicaanse griep voortaan als een gewone griep wordt behandeld. Niet iedere patiënt krijgt nog langer vanzelfsprekend virusremmer Tamiflu voorgeschreven. Sinds april kreeg iedere zieke, en de mensen in zijn omgeving, Tamiflu om verdere verspreiding te voorkomen.

Alle Nederlandse huishoudens krijgen naar verwachting vanaf 17 augustus een folder thuisgestuurd met informatie over de griep, standaardbehandeling en diagnosemaatregelen.

Uit gegevens die tot nu toe zijn verzameld, blijkt dat de Mexicaanse griep relatief mild is en wat ziekteverschijnselen betreft veel lijkt op de gewone griep. Bij 1 tot 3 procent van de patiënten treden complicaties op – vaak een longontsteking. Bij ongeveer tweederde van die gevallen gaat het om patiënten die tot de traditionele risicogroepen behoren. Zij komen al in aanmerking voor de jaarlijkse (winter)griepprik.

De meeste patiënten zijn 2 tot 7 dagen ziek en herstellen daarna probleemloos. Ze hebben verschijnselen als spierpijn, koorts of verstopte neus.

De beslissing om grieppatiënten niet meer standaard te behandelen met Tamiflu wordt volgens hoogleraar Jaap van Dissel van het Leids Universitair Medisch Centrum ingegeven door de bijwerkingen van dat middel. Het geven van Tamiflu aan 200 verder gezonde grieppatiënten voorkomt één geval van complicaties, maar tegelijk krijgen dan 20 tot 30 mensen serieuze bijwerkingen.

Volgens Van Dissel komen de risicogroepen in aanmerking voor Tamiflu. „Dan is behandeling met Tamiflu nuttig, zeker in vroeg stadium van de besmetting.” Specifiek voor de Mexicaanse griep is dat mensen tussen de 15 en 50 jaar een hoger risico op besmetting hebben. Ook hoogzwangere vrouwen lopen een extra risico.