Indonesië jaagt nog steeds op Noordin M. Top

Indonesische autoriteiten twijfelden vanochtend of de man die zaterdagochtend in een achttien uur durend vuurgevecht met de politie is omgekomen, werkelijk de Maleisische terrorist Noordin M. Top is. Zij vermoeden dat het gaat om een van diens handlangers.

De politie vergelijkt nu het DNA van de gedode terrorist met dat van de kinderen van Noordin Top in Maleisië. De uitslag wordt later deze week verwacht.

Noordin Top geldt als de meest gezochte terrorist van Zuidoost-Azië. Hij wordt verdacht van het uitdenken van alle grote aanslagen in Indonesië sinds 2003, inclusief de twee bomaanslagen op vijfsterrenhotels in Jakarta die drie weken geleden negen levens kostten.

De politie heeft bekendgemaakt dat tijdens anti-terreuracties in de nacht van vrijdag op zaterdag ook een vermoedelijke aanslag op president Susilo Bambang Yudhoyono is verijdeld. In Bekasi, een voorstad van Jakarta, heeft de antiterreureenheid Densus 88 twee mannen gedood en werd 500 kilo aan explosieven gevonden. Volgens de politie waren de mannen van plan een aanslag te plegen op de president. Een van de mannen zou eerder zijn veroordeeld voor betrokkenheid bij de aanslag op de Australische ambassade in 2004.

De aanslag op Yudhoyono zou gepland zijn tijdens een bijeenkomst op 30 april onder leiding van Noordin Top zelf, als vergelding voor de executie, vorig jaar november, van de daders van de bomaanslag in Bali in 2002. De beveiliging van de residentie van de president is opgevoerd.

De dood van Noordin Top zou een succes betekenen in de Indonesische strijd tegen terrorisme. Top is voortvluchtig sinds 2002 en zou zich de laatste jaren schuilhouden op Java. Onlangs werd een van zijn minstens drie vrouwen gearresteerd in een dorp in Midden-Java. Zij heeft verklaard onbekend te zijn met de achtergronden van haar man. In heel Indonesië zijn inmiddels foto’s van Noordin Top verspreid. De politie heeft 70.000 euro uitgeloofd voor informatie die tot diens arrestatie leidt.