Het kleedkamergeheim van AZ

De voetballers van Sparta wisten niet wat ze zagen toen ze vrijdagavond de kleedkamer voor de ‘gasten’ in het stadion van AZ betraden. Wat een zee aan ruimte! De schotten waren weg die Louis van Gaal er had laten plaatsen. Wat zou de vorige AZ-coach daarmee hebben beoogd? Dat de spelers van de tegenpartij op elkaars tenen zouden staan? Bij het aantrekken van de shirts ellebogen in elkaars gezicht zouden zwiepen?

Naar verluidt had Van Gaal gedacht: voetbal is psychologische oorlogsvoering. In een klein vertrek zouden de bezoekers zich nietig gaan voelen, en zo was het bij wijze van spreken al voor de aftrap 1-0 voor AZ. Hoe ongastvrij.

Een andere mogelijke verklaring is dat de beheerder van het stadion per ongeluk bij een wedstrijdbespreking verzeild was geraakt. ‘Hou de ruimtes klein’, had Van Gaal tegen de spelers gezegd.

De vraag is wel of de brandweer hiervan wist. Was de afdeling bouw- en woningtoezicht van de gemeente Alkmaar op de hoogte? Voldeed de kleedkamer nog wel aan de voorschriften van de KNVB? Die vereisen minimaal 15 vierkante meter voor 15 spelers, maar liever meer, zodat er ook plaats is voor een massagetafel. En een aparte wasruimte van ten minste tien vierkante meter. Was er een „schrobput inclusief zandvang en stankslot”, zoals de regels bevelen? Waren de tegels „dubbelhard gebakken”? Was het metselwerk van „een niet hygroscopische steensoort”?

Een grondig onderzoek is vereist. En als AZ in gebreke is gebleven: straf. Drie punten in mindering over alle thuiswedstrijden in het afgelopen seizoen. Wordt FC Twente alsnog kampioen en speelt toch in de Champions League. AZ eindigt dan met 29 punten (80-51) samen met Volendam als laatste. Leuke beslissingswedstrijd, degradatie als dreiging.

En Louis van Gaal? Die wordt in een te krappe persruimte gepropt met alle Nederlandse, Spaanse en Duitse journalisten met wie hij ruzie heeft gemaakt. Zonder perschef. En de deur gaat op slot.

john kroon

    • John Kroon