General Motors wil weer beursnotering

De Amerikaanse autofabrikant General Motors bereidt, kort na het doorlopen van een faillissementsprocedure, alweer een beursgang voor. In een melding bij de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC meldt General Motors voor juli volgend jaar weer een notering op Wall Street te willen hebben.

General Motors ging in juni failliet en begon op 10 juli als nieuw bedrijf met de Amerikaanse overheid als meerderheidsaandeelhouder. De Amerikaanse regering wil, als het beursklimaat dat toestaat, binnen een jaar in elk geval een deel van haar aandelen weer van de hand doen, aldus GM in de SEC-melding. De overheid heeft nu 61 procent van de aandelen, andere aandeelhouders zijn het ziekenfonds van de Amerikaanse autovakbond en de Canadese regering.

General Motors maakte vrijdag bekend dat het concern voorlopig vooruit kan met de staatsinjectie van 50 miljard dollar die het heeft ontvangen, maar dat de financiële gezondheid van het bedrijf op termijn afhangt van het resultaat van verdere kostenbesparingen en hoe de verkoop van nieuwe auto’s zich ontwikkelt. In de eerste helft van dit jaar verkocht GM 38 procent minder auto’s dan in dezelfde periode in 2008, maar de invoering van een sloopregeling die consumenten subsidie geeft als ze bij aankoop van een nieuwe auto een oude, minder zuinige auto laten slopen, heeft in juli gezorgd voor een verkoopstijging van 19 procent.

Het Belgische RHJ International, een van de bieders op GM-dochter Opel, heeft gisteren gezegd dat het niet van plan is om de twee Britse Vauxhall-fabrieken te sluiten. De Belgische groep zei in de Sunday Times dat het bij Opel in totaal 10.000 banen zou schrappen, maar dat dat zou gebeuren zonder dat daar Britse fabrieken voor dicht hoeven. „Wij zijn voorstanders van deze fabrieken en van het merk Vauxhall”, zei bestuursvoorzitter Leonhard Fischer van RHJ International.

De Britse autoriteiten hebben al gezegd dat ze gesprekken voeren met de bieders op Opel in een poging de werkgelegenheid en de productie in het Verenigd Koninkrijk te beschermen.