Fatah bevestigt: verzet tegen Israël is legitiem

Het congres van de Palestijnse Fatah-partij heeft gisteren de wettigheid van het „verzet” tegen Israël herbevestigd. Met dagen vertraging brachten de meer dan 2.300 afgevaardigden in Bethlehem later hun stem uit voor een nieuw Centraal comité en Revolutionaire raad, de belangrijkste bestuursorganen van de min of meer seculiere partij van de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Abbas zelf werd zaterdag bij gebrek aan tegenkandidaat al unaniem herkozen als leider van de partij.

Tot woede van diverse Israëlische ministers weigerde het congres de optie van gewapend verzet op te geven om een eind te maken aan de Israëlische bezetting en een onafhankelijke staat voor het Palestijnse volk te verwezenlijken in de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook met Oost-Jeruzalem als hoofdstad. „We geloven dat verzet in al zijn vormen een legitiem recht is van bezette volkeren in hun confrontatie met hun bezetters”, aldus de motie waarin echter aan vreedzame middelen prioriteit wordt gegeven.

De Israëlische minister van Informatie, Yuli Edelstein, noemde Fatah „net zo extremistisch als Hamas”, de moslimfundamentalistische beweging die de Gazastrook beheerst. Fatah domineert de Palestijnse Autoriteit van president Abbas, die in de bezette Westelijke Jordaanoever de macht heeft. Minister van Defensie Ehud Barak noemde de uitspraak van het congres „niet erg veelbelovend”. Hij voegde daaraan toe dat er geen andere oplossing is dan een regeling tussen Israël en de Palestijnen.

Het congres, het eerste in 20 jaar en het eerste op Palestijnse bodem in de 44 jaar van Fatahs bestaan, is met name bedoeld om de positie van Abbas (74) te versterken. Daarbij is tussen de oude garde en de kritische jongere generatie zware strijd geleverd over de samenstelling van de rest van het leiderschap, wat wordt geïllustreerd door het herhaalde uitstel van de stemming.

De uitslag van de stemming werd vanmiddag verwacht. Zeker is dat de interne verdeeldheid binnen Fatah daarmee niet ten einde zal zijn. De machtsstrijd met Hamas garandeert dat Abbas hoe dan ook slechts voor een deel van de Palestijnen zal blijven spreken. De Saoedische koning Abdullah waarschuwde de Palestijnen vorige week dat ze nooit een staat zullen hebben als ze geen einde maken aan deze vete. (Reuters, AP, AFP)