een weekeinde vol voetbal

Voor de tweede keer in twee jaar tijd is Spanje opgeschrikt door de dood van een jonge voetballer. Aanvoerder Dani Jarque van Espanyol overleed zaterdagavond in het trainingskamp van de ploeg in het Italiaanse Coverziano aan de gevolgen van een hartaanval, terwijl hij met zijn zwangere vriendin aan het bellen was. Op 28 augustus 2007 kwam zijn landgenoot Antonio Puerta (22) van Sevilla om het leven, drie dagen nadat hij tijdens de competitiewedstrijd tegen Getafe op het veld in elkaar was gestort. De 26-jarige Jarque had in de ochtenduren nog met zijn ploeggenoten een training afgewerkt. Hij werd enkele uren later in zijn hotelkamer gevonden toen hij niet kwam opdagen voor een maaltijd. De dokter van Espanyol heeft nog geprobeerd de verdediger te reanimeren. Jarque debuteerde in oktober 2002 in het eerste elftal van Espanyol. Hij won met die club in 2006 de Spaanse beker en bereikte een jaar later met Espanyol de finale van de UEFA Cup.

Feyenoord speelde gisteren tegen Vitesse met rouwbanden vanwege het overlijden van Jarque. De Spanjaard was goed bevriend met Dani Fernandez, de rechtsback van de club uit Rotterdam. Hij wilde vanwege de dood van zijn landgenoot een rouwband dragen en uit solidariteit en medeleven deden zijn ploeggenoten dat ook.

Trainer Mario Been van Feyenoord verviel na de weinig verheffende 0-0 tegen Vitesse in herhalingen. „Er is nog veel werk aan de winkel, vooral in de aanval. Dat zei ik vorige week al en dat zeg ik nu weer. De komende weken zal ik het waarschijnlijk ook nog wel een paar keer zeggen”, waarschuwde hij. Been was vooral over de eerste helft niet te spreken. „Ver beneden niveau”, betoogde hij. „We oogden slap en slordig en kwamen overal te laat. We konden bovendien geen goed vervolg geven aan ons positiespel op het middenveld. We hebben amper een halve kans gehad. In de rust heb ik meer strijd en beleving geëist. Zeker in het laatste half uur ging het beter, maar een zege van Feyenoord was hier totaal onverdiend geweest.”

Scheidsrechter Bas Nijhuis stuurde bij FC Utrecht-Willem II (1-0) vlak voor rust trainer Alfons Groenendijk naar de tribune. De coach van Willem II had aanhoudend commentaar op de arbitrale leiding. „Nijhuis leek wel Lucky Luke, hij trok gele kaarten sneller dan zijn schaduw”, aldus Groenendijk. Desondanks legt Groenendijk de schuld bij zichzelf. „Ik heb niet gescholden, liet alleen iets te enthousiast weten dat ik het niet eens was met de drie gele kaarten (voor Zijler, Kargbo en Mourad) vlak achter elkaar. Maar wanneer je de hele week bij je ploeg hamert op discipline, mag het natuurlijk nooit gebeuren dat je zelf wordt weggestuurd. Daarom heb ik mijzelf ook een boete opgelegd.”

Ricky van den Bergh van ADO Den Haag kon na afloop van de wedstrijd tegen VVV-Venlo (2-2) niet geloven dat hij weer een rode kaart had gekregen. En weer was Richard Liesveld de scheidsrechter. „Blijkbaar vindt hij het leuk om mij van het veld te sturen”, bromde de middenvelder. Vorig seizoen gaf Liesveld ook al rood aan Van den Bergh, toen nog in dienst van Heracles Almelo. Liesveld strooide in stadion De Koel kwistig met kaarten, hij trok in totaal elf keer geel. Ook ADO-speler Karim Soltani werd met een rode kaart van het veld gestuurd.

Voetballen in een leeg stadion is niks, concludeerden coaches Robert Maaskant en Gertjan Verbeek na afloop van NAC-Heracles (0-0). „Een rare gewaarwording”, zei Verbeek, „het was ook voor ons niet leuk. Als kijkspel hebben de supporters niets gemist.” NAC-trainer Maaskant kritiseerde de KNVB voor de zware straf die zijn ploeg had gekregen voor vuurwerk bij de bekerwedstrijd vorig seizoen tegen FC Groningen. „Hoewel verboden, was het een positieve actie van supporters die avond. Er heerste toen een fantastische sfeer, niets negatiefs. De straf heeft niets met betaald voetbal te maken. Sportief was het zuur om in zo’n ambiance te moeten spelen. Wij voetbalden niet goed, hebben niet gewonnen en moeten blij zijn met één punt.”

Bondscoach Fabio Capello van Engeland heeft Michael Owen niet opgenomen in zijn selectie voor het oefenduel met Nederland, en David Beckham wel. Owen speelde al achttien maanden niet voor het Engelse team. Na zijn transfer naar Manchester United leek de aanvaller weer in aanmerking te komen voor een uitverkiezing, maar Capello doet geen beroep op hem. Ook Peter Crouch bleef buiten de selectie, net als doelman David James.

Chelsea heeft gisteren de Community Shield gewonnen, de jaarlijkse wedstrijd in Engeland tussen de landskampioen en de winnaar van de FA Cup. De ploeg van de nieuwe trainer Carlo Ancelotti won na strafschoppen van kampioen Manchester United. Salomon Kalou, voormalig Feyenoorder, schoot de laatste strafschop binnen. Na negentig minuten was de stand 2-2.