Douane vindt ruim 3 ton hasj in zwaarbeladen zeiljacht

De douane heeft zaterdag in een zeiljacht bij Kornwerderzand tussen de 3.200 en 3.400 kilo hasj in beslag genomen. De drugs hebben een geschatte straatwaarde van tussen de 10 en 15 miljoen euro, aldus een woordvoerder van de douane.

Het viel twee douaniers, die bij de sluis aan de Friese kant stonden, op dat het ongeveer vijftien meter lange jacht zo diep in het water lag. „Een zeiljacht heeft vrijwel altijd dezelfde diepgang, maar dit jacht lag een stuk lager”, aldus de woordvoerder.

De twee mannelijke opvarenden zijn aangehouden en zitten nog vast. De boot kwam vanaf de Waddenzee en wilde het IJsselmeer op. De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) is een onderzoek gestart. Mogelijk zijn de verdovende middelen op de Noordzee overgeladen op het jacht, dat vermoedelijk in Lemmer werd gehuurd.

De partij drugs is mogelijk afkomstig uit Afrika. Het is een van de grootste partijen drugs die de afgelopen vijf jaar in Friesland zijn aangetroffen. De ongeveer honderd pakketten met de hasj werden in de haven van Harlingen door politie en douane van boord gehaald en naar het politiebureau vervoerd. Ze zullen worden vernietigd, nadat er sporenonderzoek is verricht.

Zaterdagavond werden nog eens twee mannen aangehouden, een in het Friese Midlum en een in Den Helder. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij het drugstransport.

Vrijdag en zaterdag hield de douane samen met Duitse collega’s, de politie, marechaussee, Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) en de FIOD-ECD (de fiscale en economische opsporingsdienst) een grootscheepse controleactie op en rond het wad.