boekberichten

Leonardo DiCaprio gaat ‘Brave New World’ verfilmen

Leonardo DiCaprio en Ridley Scott, maker van de cultfilm Blade Runner, gaan de roman Brave New World (1932) van de Engelse schrijver Aldous Huxley verfilmen. Scott zal als regisseur fungeren, zo meldt slashfilm.com. Al eerder had Scott aangegeven het boek van Huxley naar het witte doek te willen brengen, maar nu lijkt het project vaste vorm te krijgen. Studio Universal heeft zowel een scriptschrijver als productiemedewerkers ingehuurd. Hoogstwaarschijnlijk zal Leonardo DiCaprio fungeren als hoofdpersonage Bernard. Die voelt zich, schijnbaar als enige, niet thuis in het keurslijf dat hem is toebedeeld in de kunstmatig perfecte kastensamenleving. De rest van de bevolking is zo geconditioneerd en houdt zich aan haar door de overheid opgelegde taak. Technologie en rationalisme beheersen alles. Huxley omschreef het romanthema van Brave New World als ‘the advancement of science as it affects human individuals’. In 1980 maakte de BBC al een filmadaptatie.

Indonesische dichter W.S. Rendra dood

De prominente Indonesische dichter, schrijver en theatermaker W.S. Rendra is donderdag op 74-jarige leeftijd in Jakarta overleden aan een hartinfarct. Rendra werd vanaf de jaren vijftig bekend met zijn gedichten. Hij combineerde klassiek en modern, was liefhebber van Shakespeare en Brecht, maar ook van de klassieke Javaanse dans en wayang en hij verwierf daarmee internationale roem. Rendra belandde eind jaren zeventig wegens kritiek op de toenmalige autocratische leider Soeharto voor negen maanden achter de tralies.

‘Vierde deel van Twilight is plagiaat’

Stephenie Meyer, schrijfster van de populaire vampierreeks Twilight, zou de verhaallijn van het vierde boek Breaking Dawn hebben gestolen. Dat beweert collega-auteur Jordan Scott. Zij stuurde een brief met de beschuldiging naar de uitgever van Breaking Dawn. Het boek vertoont volgens Scott ‘substantiële gelijkenissen’ met haar boek The Nocturne. Dialogen en verhaallijnen zouden overeenkomen. The Nocturne verscheen in 2006, twee jaar voor Breaking Dawn. Een woordvoerder van Meyer vindt de beschuldiging onzin. „Zowel Stephenie Meyer als haar vertegenwoordigers kenden dit boek of de schrijfster niet voor deze beschuldiging.”

Oxfamboekhandels: ‘valse concurrentie’

In Groot-Brittannië zijn tweedehandsboekhandelaren zeer bezorgd over het stijgende succes van de ‘charity’ boekenwinkels van ngo Oxfam, die tweedehandsboeken voor vaak opvallend lage prijzen aanbieden. Dat melden zowel The Guardian als The Telegraph. Oxfam heeft intussen 130 van dergelijke winkels verspreid over het land. Doordat ze drijven op gratis binnengebrachte boeken, lagere bedrijfsvoeringskosten hebben en met vrijwilligers werken, profiteren ze van een groot concurrentievoordeel. De Provincial Booksellers Fairs Association zegt dat Oxfam winst kan boeken, terwijl omliggende boekhandels door hun komst in de problemen raken. Ze spreekt dan ook van openlijke concurrentievervalsing. Suzy Smith van Oxfam Books wil van de kritiek niet horen. Zij wijst de recessie en de hogere huurprijzen aan als de grootste boosdoener voor de getroffen boekhandelaren, al kon ze niet ontkennen dat Oxfam bepaalde voordelen geniet. „Al onze winst gaat naar goede doelen.” Oxfam haalt per maand 1,6 miljoen pond uit zijn boekenverkoop.

Zie ook papierenman.blogspot.com en nrcboeken.nl