Bayern-coach Van Gaal debuteert met gelijkspel

Louis van Gaal kreeg zaterdag bij zijn nieuwe werkgever Bayern München niet het competitiedebuut waar hij op hoopte. De Duitse landskampioen verspeelde twee punten: de uitwedstrijd tegen Hoffenheim eindigde in 1-1.

„We hebben de kansen laten liggen”, zei Van Gaal, die zaterdag zijn 58ste verjaardag vierde. „Mijn elftal vergat in de eerste helft te voetballen, in de tweede helft ging dat beter.”

Bayern kwam halverwege de eerste helft op voorsprong door een doelpunt van de van Hamburger SV overgekomen Kroaat Ivica Olic. Chinedu Obasi maakte kort voor rust gelijk.

Bij Bayern begonnen Mark van Bommel en Danijel Pranjic, overgekomen van SC Heerenveen, in het basiselftal. International Edson Braafheid, afkomstig van FC Twente, mocht ruim vijf minuten meespelen. Van Gaal miste sterspeler Franck Ribéry wegens een blessure. Ook Martin Demichelis en de aanvallers Luca Toni en Miroslav Klose konden niet meespelen. „We hebben niet laten zien wat we ons hadden voorgenomen. In de komende weken moeten we nog veel verbeteren”, zei een kritische Philipp Lahm, verdediger van Bayern.

Van Bommel verliet tien minuten voor tijd geblesseerd het veld. Uit onderzoek in een ziekenhuis bleek dat de international een breukje in een kootje van zijn linker grote teen heeft. Van Bommel kan daardoor woensdag niet met het Nederlands elftal tegen Engeland oefenen. Bondscoach Bert van Marwijk roept voorlopig geen vervanger op.

Zonder de naar Juventus vertrokken spelmaker Diego begon Werder Bremen slecht aan het nieuwe voetbalseizoen. De Duitse bekerwinnaar verloor het eerste competitieduel van Eintracht Frankfurt met 2-3. Schalke 04, onder leiding van de nieuwe trainer Felix Magath, die Fred Rutten opvolgde, won van 1. FC Nürnberg met 2-1.

Met Arnold Bruggink in de basis ging Hannover 96 in Berlijn met 1-0 onderuit tegen Hertha BSC. Borussia Dortmund behaalde een zege tegen 1. FC Köln (1-0). Landskampioen VfL Wolfsburg won vrijdag al met 2-0 van VfB Stuttgart. (ANP)