Akkoord tussen politieke rivalen Madagascar

De twee rivalen in de bittere strijd om de macht in Madagascar zijn het gisteren eens geworden over een akkoord om de macht te delen in een interim-regering. Binnen vijftien maanden moeten er verkiezingen worden gehouden in Madagascar, een eiland ten oosten van Afrika.

Dat is de uitkomst van vier dagen van onderhandelen in de Mozambikaanse hoofdstad Maputo, waarbij Joachim Chissano, de voormalige president van Mozambique, bemiddelde. Het akkoord, dat een eind moet maken aan een al maanden durende politieke crisis, werd zondagochtend ondertekend door president Andry Rajoelina en de man die hij in maart na een campagne van straatprotesten met steun van het leger afzette, Marc Ravalomanana.

Ravalomanana, die in ballingschap leeft in Zuid-Afrika, zal zelf „in het belang van het land” geen deel uitmaken van de interim-regering, zei hij. Wel zal zijn partij erin vertegenwoordigd zijn.

Ravalomanana, een rijke zakenman, die twee keer tot president gekozen is, heeft volgens Rajoelina geld uit de staatskas ontvreemd. Onderdeel van het akkoord is dat hij niet vervolgd zal worden en dat een veroordeling in juni voor machtsmisbruik wordt geschrapt.

Welke rol Rajoelina in de nieuwe regering van Madagascar zal spelen, is nog onduidelijk. Bij zijn terugkeer in de hoofdstad Antananarivo noemde hij het in Maputo bereikte akkoord „een overwinning voor het volk van Madagascar”.

De lokale pers is het er vandaag over eens dat het akkoord een nieuw begin is voor het land, waar bij de onlusten van de afgelopen maanden zo’n honderd doden zijn gevallen. Tegelijk klinkt in de commentaren het besef door dat het moeilijkste nog moet komen, als de afspraken moeten worden uitgevoerd. (AFP, AP)