Afellay houdt het lekker voor zichzelf

PSV liep vrijwel negentig minuten achter een stabiel spelend FC Twente aan.

Ibrahim Afellay wist als controlerende middenvelder opnieuw niet te overtuigen.

FC Twente-speler Douglas maakt de 1-0 tegen PSV nadat hij het duel met André Ooijer (uiterst links) heeft gewonnen. (Foto ProShots) voetbal fc twente - psv seizoen 2009-2010 enschede 09-08-2009 douglas scoort de 1-0 ProShots

Ibrahim Afellay loopt na afloop van FC Twente-PSV (1-1) als laatste speler door de mixed zone van De Grolsch Veste in de richting van de klaarstaande spelersbus. De 23-jarige middenvelder van de Eindhovense club heeft eigenlijk geen zin om lastige vragen over zijn spel te beantwoorden. „Ik vind dat ik goed gespeeld heb. En als jij vindt dat dat niet zo is, dan moet je dat maar lekker opschrijven”, stelt de nummer 20 van PSV.

Afellay gold tot voor kort nog als het juweel uit de opleiding van de Noord-Brabantse club. De voetballer die vorig seizoen in 28 wedstrijden dertien doelpunten maakte, leek voorbestemd om deze zomer een grote transfer naar het buitenland te maken. De rechtsbenige speler steekt echter zowel binnen als buiten de lijnen niet goed in zijn vel. In het duel met FC Twente kon Afellay vrijwel geen moment zijn stempel op de wedstrijd drukken. Over het hoe en waarom van zijn vormcrisis weigert hij te spreken. „Ik houd mijn mening over mijn functioneren voor mezelf”, luidt de korte uitleg van de voetballer die zelden of nooit een interview geeft.

Zo blijft het ook gissen wat Afellay vindt van de opmerkelijke rol die trainer Fred Rutten hem toebedeelt in de uitwedstrijd tegen FC Twente. De natuurlijke leider van PSV speelt op een driemansmiddenveld naast Otman Bakkal en aanvoerder Timmy Simons als een veredelde rechtshalf. Als een soort controleur rent de creatieve voetballer grote delen van de wedstrijd achter voetballers als Wout Brama en Theo Janssen aan. „Het maakt mij niet uit waar ik speel”, luidt het commentaar van de international.

Een kwartier voor tijd laat Afellay één keer zijn grote kwaliteiten zien als hij invaller Danny Koevermans alleen voor doelman Sander Boschker zet. De spits mist jammerlijk waardoor PSV na het gelijkspel van vorige week tegen VVV-Venlo (3-3) tegen FC Twente opnieuw twee punten verspeelt. De achterstand op koploper Ajax bedraagt nu al vier punten. Volgende week ontvangt PSV de concurrent uit Amsterdam in het Philips Stadion. Maar Afellay zegt zich allerminst zorgen te maken. „Een gelijkspel bij FC Twente is gewoon een goed resultaat voor PSV.”

De selectie van Rutten wil dit seizoen graag revanche nemen voor het teleurstellende seizoen 2008-2009. Met de inbreng van aangetrokken routiniers als André Ooijer en Orlando Engelaar en het aanblijven van Afellay hoopt PSV weer mee te kunnen doen om het landskampioenschap. Maar PSV heeft in de voorbereiding noch aan het begin van de competitie kunnen overtuigen. Afellay is de aangewezen persoon om de ploeg op het juiste spoor te zetten, maar hij deelt juist in de malaise.

Tijdens een oefenwedstrijd op 21 juli tegen het Belgische Genk krijgt Afellay al na acht minuten een rode kaart voor natrappen. Na het eerste competitieduel met VVV rent hij na het laatste fluitsignaal woedend van het veld. En ook in Enschede weet Afellay met zijn spel nog niet te overtuigen. Na zijn fletse optreden wil hij slechts met grote tegenzin vragen beantwoorden. Alsof de speler zich net als in de wedstrijd tegen FC Twente wil verschuilen. „We hebben de beste kansen gehad en hadden eigenlijk gewoon moeten winnen”, zo probeert Afellay de wedstrijd op eigenaardige wijze af te doen.

PSV loopt in werkelijkheid vrijwel negentig minuten achter het stabiel spelende FC Twente van coach Steve McClaren aan. Rutten verrast vriend en vijand met zijn opstelling die in vergelijking met het duel met VVV op vier plaatsen is gewijzigd. Erik Pieters, Stanislav Manolev, Otman Bakkal en Danko Lazovic mogen in de basis beginnen. Al na een half uur spelen voert Rutten een opmerkelijke wissel door. Verdediger Dirk Marcellis wordt naar de kant gehaald ten faveure van spits Danny Koevermans. Maar de positie die Afellay aan de zijkant van het middenveld bekleedt is misschien nog wel het opvallendst. Op deze variant heeft PSV zelfs niet één keer getraind de afgelopen weken.

Na een gezapig eerste kwartier waarin beide ploegen elkaar aftasten komt FC Twente vrijwel uit het niets op een 1-0 voorsprong. De Zweedse doelman Andreas Isaksson beoordeelt een hoge bal volledig verkeerd waarna de lange Braziliaan Douglas de bal binnenkopt. Zes minuten later trekt PSV de stand via Balazs Dzsudzsak gelijk. De Hongaar draait na een steekpass van Manolev weg bij Peter Wisgerhof en schiet de bal langs Boschker.

In de tweede helft krijgen beide ploegen nog kansen op de overwinning, maar komen niet meer tot scoren. Afellay droomt van een grote club in het buitenland, maar moet dit seizoen vooralsnog genoegen nemen met een bijrol bij PSV. Het kan verkeren.