6 redenen om tv te kijken

Twee uur lang vechten

1 film

The princess bride

RTL8, 20.30-22.20u.

Liefderijke hommage aan wat men vroeger in matineevoorstellingen kon zien: avonturenfilms met zwaardvechters en prinsessen die door hun ware liefde bevrijd moesten worden van het aangekondigde huwelijk met een snode vorst. Alles in het sprookjesboek dat grootvader (Peter Falk) zijn zieke kleinzoon voorleest. (Rob Reiner, 1987, VS).

2 film

King Arthur

SBS6, 20.30-23.05u.

Blockbuster die alle interessante en ontroerende elementen van de Arthurlegenden overboord gooide en inruilde voor ruim twee uur vechten. Arthur is in deze zogenaamd historisch-correcte versie de aanvoerder van Oost-Europeanen (!) die als kind zijn weggehaald bij hun ouders om Rome te dienen in Brittannië. Je kunt het ook zo zeggen: Arthur en zijn Sarmatische strijders spelen het Reisgezelschap en de woeste Saksen de Orks. De film is zogenaamd historisch-correct, maar maakt die claim niet echt waar. Met Keira Knightley en Clive Owen. (Antoine Fuqua, 2004)

3 film

Ik omhels je met duizend armen

Ned.3, 20.30-22.30u.

Laatste film van regisseur Willem van de Sande Bakhuyzen voor hij overleed. Verfilming van de roman van Ronald Giphart, over een puberjongen die worstelt met de zelfmoord van zijn moeder en zijn oppervlakkige vriendenkring. Met Tijn Docter, Carice van Houten en Halina Reijn. (Willem van de Sande Bakhuyzen, 2006)

4 reportage

Document

Ned.2, 22.40-23.40u.

In De nalatenschap van oom Hein volgt Frans Bromet de familie van Henk Fortuin uit Maassluis tijdens het leegruimen van zijn huis. Fortuin sterft op 90-jarige leeftijd. Oom Hein, zoals zijn neven en achterneven hem noemen, had geen vrouw en kinderen en leefde als een kluizenaar. Zijn huis staat tot aan de nok toe vol met schilderijen en tekeningen. Veel van het werk blijkt museumwaardig te zijn.

5 interview

TVshow

Ned.1, 22.55-23.50u.

Ivo Niehe interviewt actrice Hanna Verboom (onder meer bekend van de tv-serie De co-assistent) bij haar thuis.

6 documentaire

Andere tijden sport

Ned.1, 0.10-0.45u.

Aflevering: De valse start van de Tour de France in Leiden 1978. Alles wat mis kon gaan ging mis in 1978 in Leiden. Een reconstructie van alle blunders.