Zoete tatoeages

Aynouk Tan draagt Mylou Oord Oord, Mylou

Je zal het maar hebben: de droom om modeontwerper te worden. Van alle studenten die zich aanmelden bij ArtEZ in Arnhem – een van de beste modeopleidingen van het land – wordt maar 25 procent toegelaten. Zij zullen jaren moeten ploeteren. „Ik heb zo’n vier jaar lang elke dag gewerkt”, zegt Ratna Ho. „Mensen onderschatten hoe veel energie en geld het kost om een kledingstuk te vervolmaken.”

Dit jaar studeerde de Indonesisch-Chinese ontwerpster af met een modecollectie geïnspireerd op iets wat zij vindt getuigen van slechte smaak: tribale tatoeages. Voor haar tattoos gebruikte ze het zoete kleurenpalet van My Little Pony.

Dankzij financiële hulp van haar ouders en haar vriend en het geld van haar bijbaantje in een lingeriezaak kreeg Ho de 4.000 euro bij elkaar die nodig was voor haar collectie. Ze bootste de geometrische vormen van de tatoeages na met stukjes panty’s, die ze steekje voor steekje vast naaide op haar kledingstukken, zoals het jurkje en de panty op de foto. Ratna Ho: „Ze contrasteren met de gespierde mannen die de tatoeages meestal dragen.”

De prijs voor de beste afstudeercollectie van 2009 won Ho er niet mee. Maar haar durf om te experimenteren is zeker prijzenswaardig. Het is juist die hang naar vernieuwing die de jaarlijkse afstudeercollecties misschien wel de interessantste van het land maakt. Arnhem is dé plek waar nog over de grenzen van (mode)regels heen wordt gekeken, waar de onbevangenheid van de jongste garde ontwerpers zorgt voor een verfrissend modebeeld.

Zo maakte Twan Meijerink bijvoorbeeld de zonnebril die ik draag en de doorschijnende zwarte jas, met geplooide mouwen die fladderen in de wind. Hij vliegt er binnenkort mee naar New York, waar hij als 22-jarige een eigen label op gaat zetten.

Ho: „Soms, als ik ’s nachts om vier uur nog steeds aan het naaien ben, dan wil ik wel eens dood. Maar de volgende ochtend ben ik dat alweer vergeten. Een leven zonder mode? Dat kan ik me niet voorstellen.”