Vier Albanese agenten gedood bij arrestatie

Vier Albanese politieagenten zijn gisteren omgekomen toen ze bij een politieactie de meest gezochte crimineel van het land probeerden aan te houden op een strand. De veroordeelde moordenaar Dritan Dajti kon na een, volgens ooggetuigen, hevig vuurgevecht zwaargewond worden ingerekend. Hij was bijna zes jaar voortvluchtig.

Een speciale eenheid van de politie omsingelde Dajti op een strandresort in Durrës, de tweede stad van Albanië. Samen met twee handlangers opende hij hierop meteen het vuur, dat beantwoord werd door de agenten, aldus de lezing die de politie gisteren gaf. Een van de handlangers werd doodgeschoten. Naast Dajti raakten ook twee agenten gewond.

Dajti (37) was voortvluchtig sinds hij in november 2003 ontsnapte terwijl werd overgebracht naar het gerechtshof van Tirana. Hij werd vervolgens bij verstek veroordeeld tot twintig jaar cel voor de moord op een zakenman, in februari 1999.

De Albanese premier Sali Berisha heeft voor vandaag een dag van nationale rouw afgekondigd in verband met het bloedbad. De vier agenten, zei hij gisteren op een persconferentie, zullen begraven worden op de begraafplaats van de martelaren der natie en alle openbare vlaggen zullen vandaag halfstok hangen.

De dood van de vier agenten betreft het hoogste aantal politiedoden op een dag sinds 1997, toen Albanië in anarchie verviel na de val van het communisme. (Reuters, AFP, AP)