Vandaal aangehouden dankzij GeenStijl

„Schakel gerust GeenStijl in voor al uw opsporingsfilmpjes. We helpen graag.” Met deze woorden richt weblog GeenStijl zich tot de politie. Een 25-jarige man uit Hilversum werd donderdag aangehouden op verdenking van vernieling, naar aanleiding van een filmpje dat GeenStijl woensdagochtend op de site had gezet. Twee vrienden van hem zijn gisteren aangehouden. Een derde wordt nog gezocht.

In het filmpje is te zien hoe een man vernielingen aanricht op Station Hilversum. Hij gooit fietsen op de grond en vernielt met een grote paal twee kaartjesautomaten. Drie vrienden van hem kijken toe en geven hem aanwijzingen.

Ook de Hilversumse politie had het filmpje bekeken. „Het was geen tip, een agent op het bureau keek zelf op GeenStijl,” zegt een woordvoerder van de Hilversumse politie. „Daarna zijn we onderzoek gaan doen, waarbij ook de reacties van bezoekers op GeenStijl gebruikt zijn. Al vrij snel ontdekten we de identiteit van de dader.”

Toen alles gereed was om de aanhouding te verrichten, meldde de man zich zelf bij het bureau. De politie weet niet of de online-publicatie van het filmpje daar iets mee te maken heeft. De man wordt openlijke geweldpleging en vernieling ten laste gelegd.

Het filmpje ziet de politie als tip. „Normaal zijn er bij vernielingen geen getuigen en geen bewijs. Nu hadden we alles op film staan”, aldus de politiewoordvoerder.

Één aspect blijft nog onbekend. De persoon die het vier minuten durend filmpje gemaakt heeft, had op dat moment ook de politie kunnen bellen. „Wij weten nog niet waarom dat niet gebeurd is. Maar dat gaan we zeker nog onderzoeken.”