Tweede Madoff-zaak

Frank DiPascali, de financiële rechterhand van Bernard Madoff die onlangs is veroordeeld voor oplichting à 65 miljard dollar, zal binnenkort worden aangeklaagd. Dat heeft justitie in New York gisteren bekendgemaakt. Gezien de vorm waarin dit gebeurde – geen dagvaarding maar een kennisgeving – concluderen waarnemers dat DiPascali (52) schuld bekent in de hoop op strafvermindering.

„Dit betekent dat hij bekent schuldig te zijn aan crimineel gedrag”, stelt advocaat Jacob Frenkel, die vaker fraude zaken op zich neemt. „Er moet een overeenkomst zijn en het is niet meer dan logisch dat we de aanklacht binnen enkele dagen zullen zien.” Madoff werd eind juni tot 150 jaar gevangenisstraf veroordeeld.

„DiPascali was de sleutelfiguur in het uitvoeren van de besluiten van Madoff”, zegt voormalig openbaar aanklager Andrew Hruska. „Hij zou zeer nuttig kunnen zijn voor het openbaar ministerie en toezichthouders in het doorgronden van de hele zaak.”

Aanklager proberen te achterhalen wie van Madoffs ondergeschikten deelgenoot waren aan de zwendel. Madoffs eigen zonen, werkzaam in de firma van vader Madoff, zouden pas op 10 december van de oplichting hebben gehoord en onmiddellijk hun vader hebben aangegeven bij de autoriteiten. (Bloomberg)