Sparta straft blunders AZ niet af

AZ 2 Sparta 0

Ruststand 1-0. 7. Dembélé 1-0, 64. El Hamdaoui 2-0. Scheidsrechter: Braamhaar. Toeschouwers: 16.000.

AZ-trainer Ronald Koeman wil de miljoenen die de transfer (naar Ajax) van Demy de Zeeuw opbracht bij voorkeur herinvesteren in een robuuste verdediger. Het is geen overbodige luxe als deze versterking ook opbouwende kwaliteiten zou bezitten. Dat het hier nog aan schort bij de landskampioen bleek gisteravond tegen Sparta. Talrijke fouten in de laatste linie maakten de Alkmaarse ploeg onzeker en onsamenhangend. Vandaar dat de 2-0 zege moeizaam tot stand kwam.

Vorige week ontstond de nederlaag tegen Heracles (3-2) volgens Koeman door een gebrek aan teamdiscipline. De opvolger van Louis van Gaal constateerde dat er te veel spelers voorin bleven hangen, waardoor het middenveld onderbezet raakte. In het hart van het team was gisteravond beduidend meer evenwicht. Een serie fouten voor het doel van Sergio Romero bracht AZ echter in de eerste helft regelmatig aan het wankelen. Spelers die vorig seizoen soeverein overeind bleven tegen vrijwel elke aanvaller van de eredivisie, stonden nu te schutteren.

Uitgerekend stilist Stijn Schaars, die in de slotfase uitviel met een ogenschijnlijk niet al te ernstige knieblessure, opende het foutenfestival door de bal als laatste man in de voeten van Sparta-spits Edouard Duplan te schuiven. Romero kwam uit zijn doel met een kamikazeactie waarbij zijn benen als speren de Fransman bijna doorkliefden. Door de wanhoopssliding van Schaars schoot Duplan over.

Kort daarna verslikte Kew Jaliens zich op de rechterkant en profiteerde Duplan opnieuw niet van de kans die hem werd geboden. Centrale verdediger Niklas Moisander schoot nog een keer pardoes tegen Rydell Poepon op en in de tweede helft verspeelde Hector Moreno de bal in het eigen strafschopgebied aan Joshua John. Het bleef allemaal wonder boven wonder zonder gevolgen. Sparta ontbeert duidelijk een goede afmaker in de selectie. En het bleef achterin de bal angstig rondspelen of het een grote voorsprong bezat. Maar het lijdt geen twijfel dat dit soort fouten van AZ in de Champions League straks genadeloos worden afgestraft.

Koeman kon achteraf geen verklaring vinden voor de blunders van zijn manschappen. Hij concludeerde dat de aanvangsfase nog wel overtuigend was geweest van AZ. En ook in de tweede helft kwam er meer rust in zijn ploeg. „Maar in de eerste helft maakten bijna alle verdedigers wel een grote fout. Daardoor speelden we onszelf uit de wedstrijd. Misschien dat er angst in het elftal sloop door de nederlaag van vorige week.”

Ondanks de overwinning op het kwaliteitsarme Sparta, zoekt AZ dus nog naar de vorm van vorig seizoen. Wellicht dat de trainerswissel invloed heeft gehad op de selectie. Anders is het niet te verklaren dat de formatie met vrijwel dezelfde namen nog zoveel haperingen vertoont. Koeman geeft zijn spelers meer individuele vrijheden in het veld, daar waar Van Gaal alles van tevoren probeert te programmeren. Het liefst beveelt hij ook nog hoe, door wie en waneer er gescoord wordt. De AZ-spelers moeten mogelijk wennen aan het voetballen zonder een strak keurslijf.

Maar Sparta-trainer Frans Adelaar zag in de wedstrijd qua spelopvatting weinig verschil. „Er zat alleen een andere trainer op de bank bij AZ. Het elftal laat het initiatief graag over aan de tegenstander. Als die gaat dribbelen, fouten maakt of zijn geduld verliest slaat AZ toe. Je wordt voortdurend geconfronteerd met twee blokken van vier verdedigers. Misschien dat er wel wat meer variatie in het spel is gekomen.”

En verder was het Adelaar opgevallen dat de kleedkamer in het Alkmaarse stadion voor de bezoekende ploeg ruimer is geworden. Daar had Van Gaal schotten laten plaatsen om het comfort van de tegenstander zoveel mogelijk te beperken. Koeman heeft kennelijk een einde gemaakt aan die vorm van koudeoorlogsvoering.

De trainer van AZ hield Jeremain Lens, op dreef tegen SC Heerenveen en Heracles, de hele wedstrijd op de bank. Moussa Dembélé was gekoppeld aan El Hamdaoui in de punt van de aanval. De twee spitsen waren beiden goed voor een treffer. Bij de eerste speelde El Hamdaoui zich heel slim vrij, bij de tweede profiteerde hij van een snel genomen vrije trap van Schaars. Dembélé werd door Van Gaal nog verbannen naar de rechtervleugel omdat zijn rendement als aanvaller te laag zou zijn. Maar Koeman zag de Belg scoren en prima samenwerken met El Hamdaoui. „Ze vulden elkaar goed aan. We hebben buiten Lens ook Ari nog. Hij zal moeten bewijzen dat hij op die positie beter is dan Dembélé”, aldus Koeman.

    • Erik Oudshoorn