Snelheidsmeters probleem Airbus

Op zeker een dozijn recente vluchten van Airbus vliegtuigen in de VS functioneerde de apparatuur waarmee piloten de snelheid van hun toestel aflezen niet goed. Dit hebben onderzoekers van de Amerikaanse overheid vastgesteld. Een vergelijkbaar probleem heeft waarschijnlijk een rol gespeeld bij het neerstorten van een toestel van Air France op 1 juni in de Atlantische Oceaan. onderzoek naar dat ongeluk heeft nog geen definitief resultaat opgeleverd.

De problemen in de VS werden geconstateerd bij Airbus A330 toestellen van Northwest Airlines. Dat is hetzelfde type als het neergestorte vliegtuig van Air France. Juiste snelheidsgegevens zijn van levensbelang voor het goed functioneren van de geautomatiseerde besturingssystemen van vliegtuigen. Air France en KLM hebben na het ongeluk besloten de snelheidsapparatuur, zogeheten pitotbuizen, in hun Airbustoestellen te vervangen.

Aanleiding voor het laatste onderzoek naar de snelheidsmeterswas, naast het Air France ongeluk, de beschrijving van twee incidenten in een rapport van de National Transportation Safety Board. Op 23 juni kwam een vlucht van Northwest Airlines in het Japanse luchtruim terecht in regen en turbulentie. De snelheidsgegevens begonnen te fluctueren en de boordcomputer waarschuwde de piloten dat het toestel te snel vloog. De automatische piloot schakelde zichzelf vervolgens uit en piloten moesten de besturing overnemen. Normaal gesproken gebeurt dit alleen in noodsituaties. Een vergelijkbaar incident had in dezelfde periode plaats met een vliegtuig van de Braziliaanse maatschappij TAM Airlines.

„In deze twee gevallen die we kennen heeft de bemanning juist gehandeld”, zegt Bill Voss, hoofd van de Flight Safety Foundation, een luchtvaartdenktank in Alexandria, Virginia. „We denken dat dit ook is gebeurt tijdens de vlucht van Air France en er misschien niet juist is ingegrepen.”

De Federal Aviation Administration heeft nog geen richtlijn uitgevaardigd over de pitotbuizen, maar een woordvoerder zegt dat het agentschap dit wel snel hoopt te doen. (AP)