Selectie

Depressiedeskundige Trudy Dehue is Zomergast 3. Ned.2, 20.15u. Nederland - Groningen - 03-06-2008 Prof. dr. G.C.G. ( Trudy ) Dehue, hoogleeraar Wetenschapstheorie en geschiedeni van de psychologie. Foto: Sake Elzinga Elzinga, Sake

kunst

Meesterwerken. Britse documentaireserie over beroemde kunstwerken. Vandaag ‘De Volkstelling in Bethlehem’ van Pieter Brueghel de Oude. Hij schilderde een Bethlehem in sneeuw en ijs en met een katholieke kerk met kruis. Canvas, 21.50-22.45u.

informatief

Irene, een ander leven. Herhaling van dinsdag uitgezonden portret van prinses Irene, die afgelopen woensdag 70 jaar werd. Marjoleine Boonstra filmde en sprak met haar.Ned.1, 12.20-13.10u.

NieuwsLLink. Realityserie over journalistiek in niet-westerse landen. Radiojournaliste Harmke Pijpers maakt in Parijs kennis met het medium Bondy Blog, een website waarop jongeren uit de grauwe voorsteden verslag doen van hun leven. Ned.2, 19.45-20.15u.

Themenabend: Cowboys – Immer fest im Sattel. Eerst de John Waynefilm True Grit (1969), daarna twee documentaires. Die neuen Cowboys toont mannen die in een decor van stoffige straten met saloons cowboytje spelen, gehoor gevend aan een oproep destijds van George W. Bush om de pioniersgeest van het Wilde Westen nieuw leven in te blazen. Die Ballade vom einsamen Cowboy gaat over rodeocowboys in het westen van de VS. Arte, 20.14-0.20u.

Louis Theroux: The city addicted to crystal meth. Reportage over Fresno in Californië, waar bijna niemand te vinden is die niet de drug crystal meth – een soort superspeed – gebruikt. BBC2, 22.00-23.00u.

praatprogramma

Zomergasten. Presentator Margriet van der Linden in gesprek met filosoof en psycholoog Trudy Dehue (1951). Vorig jaar publiceerde zij haar boek De depressie-epidemie, waarin zij probeert te verklaren waarom zoveel mensen in welvarende landen met depressies kampen en ongelukkig zijn. Gespreksonderwerpen: afwijken van de norm; wetenschap en vooroordelen; de vrouw als hoeder van de stemming en de grillige grens tussen goed en kwaad. Ned.2, 20.15-23.20u.

sport

Studio Sport Eredivisie. Samenvattingen van de wedstrijden VVV-ADO Den Haag, Vitesse-Feyenoord, NAC-Heracles, FC Utrecht-Willem II en FC Twente-PSV. Ned.1, 19.00-20.00u.

radio

De andere wereld. Serie gesprekken met gasten die op verzoek een brief schreven aan hun ‘jongere ik’. Vandaag: de Koerdisch-Nederlandse dichter Ibrahim Selman. Radio 1, 7.05-8.05u.