President Niger verlengt bewind

Niamey, 8 aug. - President Mamadou Tandja van Niger heeft met 93 van de stemmen een referendum gewonnen over een grondwetswijziging die hem in staat stelt drie jaar langer aan de macht blijven. Dat heeft de kiescommissie in de Saharastaat gisteren bekendgemaakt. De opkomst bij het referendum, afgelopen dinsdag, zou 68 procent zijn geweest. De oppositie, die de volksraadpleging boycotte, sprak eerder al van een ”staatsgreep”. Tandja (71) moest eigenlijk in december aftreden. Hij ontbond het parlement en ontsloeg een reeks rechters toen die probeerden zijn referendum tegen te houden. Tandja, die in 1999 president werd, past in een rij Afrikaanse leiders die hun ambtstermijn tussentijds oprekken. Soortgelijks gebeurde in onder andere Algerije, Oeganda en Kameroen.