Overzicht: interactieve tv in Nederland

Met een saaie televisiezomer als de huidige lijkt een interactief tv-abonnement een aardig alternatief: zelf bepalen welke films je bekijkt, een paar oude series bekijken of vanaf de luie bank je tv-avond samenstellen met Uitzending Gemist. Na UPC heeft nu eindelijk ook Ziggo zijn interactieve aanbod gereed. De twee kabelaars concurreren nu met de interactieve tv-pakketten via adsl, van Tele2 en KPN.

Dit overzicht hoort bij een verhaal over interactieve tv dat op zaterdag 8 augustus in NRC Handelsblad verscheen. (digitale versie voor abonnees). [zie ook: HTML-versie tabel]

Kabelaars en telecom-bedrijven denken dat video on demand - kijken wanneer je wilt, zoals we dat van internet kennen - net zo gewoon gaat worden op de tv in de huiskamer. De settopbox groeit uit tot een elektronisch verzamelpunt van waaruit digitale tv-signalen, internetvideo’s en de eigen multimediabestanden in samenkomen en op het grote tv-scherm af te spelen zijn.

Settopbox
De huidige generatie settopboxen is nog lang niet perfect;  de menu’s zijn traag en bestanden selecteren met een afstandsbediening is niet altijd even handig. Het is work in progress, zeggen de aanbieders. Met nieuwe software-updates en verbeteringen in de databases moeten de producten beter worden. Dat geldt bijvoorbeeld voor de Cisco-box van Ziggo, die nu nog wat logger aanvoelt dan de interface van die van UPC. Maar er zijn plannen te over voor verbetering, ook bij UPC. Zo wordt het on demand aanbod continue uitgebreid;  RTL wil bijvoorbeeld previews van series gaan aanbieden. Zodat je - tegen betaling van bijvoorbeeld een euro -  eerder een aflevering van je favoriete serie kunt bekijken dan de Gewone Kijker.

Uitzending gemist
Uitzending gemist speelt een belangrijke rol in de interactieve pakketten. De videostreams zoals die nu ook op
uitzendinggemist.nl te vinden zijn, kun je ook op de tv bekijken - met een maximum van tien dagen terug. Straks komt ook RTL Gemist via de tv beschikbaar, en ook SBS heeft al een dienst voor uitgesteld kijken. De beeldkwaliteit van uitzending gemist op tv (ca. 4 Mbit) is beter dan die op het web (max 500 kbit). De bestanden worden niet rechtstreeks vanuit Hilversum naar de gebruikers gestreamd, maar via een tussenstation van de tv-aanbieder. Daarom staan herhalingen al iets eerder op de site van de publieke omroep dan in het interactieve tv-menu.

Prijzen
De kosten voor een luxe tv-pakket kunnen aardig oplopen, zeker als je er ook nog een high definition pakket of extra zenders aan toevoegt. Er is een speciale settopbox voor nodig. De PVR’s (personal videorecorder) met harde schijf zijn behoorlijk prijziger dan de instapmodellen. Hetzelfde geldt voor de HD-ontvangers.

Al met al levert een actieve digitale tv-klant veel meer op dan een analoge kijker. Dat blijkt ook uit de omzetcijfers van UPC. Mensen die goedkoop tv willen kijken stappen relatief vaak over op Digitenne, maar digitale UPC-kijkers zorgen ervoor dat de omzet toch stijgt.

Zelf al ervaring opgedaan met interactieve tv-aanbod? Graag in de reacties! Kijk ook hier voor meer vergelijkingen voor digitale tv.