'Op het hoogtepunt gestopt'

Twee jaar geleden trad Hilbrand Nawijn voor de laatste keer op voor een groot publiek. In een televisiestudio van SBS6 gaf de oud-minister van Vreemdelingenzaken een vertolking van de zomerhit ‘We’re going to Ibiza’, van de Vengaboys. En het publiek vond het prachtig. Duizenden sms’jes hadden de consequent uit de maat zingende politicus door maar liefst vijf rondes geloodst van het televisieprogramma So you wanna be a Popstar?, een talentenjacht voor bekende Nederlanders. De jury, die hem „een kruising tussen de Blues Brothers en Kabouter Plop” noemde, had er al eerder genoeg van. Het deerde Nawijn niet. Een maand later nam hij nog een videoclip op, ‘He Jumpen’. Het werd geen succes. Daarna bleef het stil.

Zingt u niet meer?

„Nee. Ik ben gestopt op het hoogtepunt. Nu ja, hoogtepunt, ik had niet verwacht door de eerste ronde te komen, maar de kijkers hielden me erin. Je hebt genoeg zangers die slecht zingen, het gaat om beleving. En die bracht ik.”

En de politiek?

„Ze noemen me vaak oud-politicus, maar dat is onterecht. Ik ben raadslid, voor de partij Lijst Hilbrand Nawijn Zoetermeer. Uitgeblust ben ik ook niet, daarvoor is lokale politiek veel te mooi. In het dagelijks leven ben ik advocaat, bij kantoor Paardekooper. Maar misschien word ik straks wethouder.”

Het zal een nieuw ambt zijn in de politieke carrière van Hilbrand Pier Anne Nawijn, die 8 augustus zijn 61ste verjaardag viert. Behalve minister en raadslid, was hij Kamerlid, eerst voor de LPF, later als eenmansfractie. Op het Binnenhof baarde hij onder meer opzien met zijn opvatting over de doodstraf, waar hij ‘als mens’ voor pleitte, maar ‘als minister’ tegen was. En met zijn opmerking dat debatten in de Tweede Kamer niet meer zijn dan ‘één groot ritueel’.

Nawijn: „Die uitspraak is inmiddels legendarisch. En steeds meer mensen zien het. Er is ook helemaal niets veranderd, want de grote partijen willen het zo. Daarom gun ik alle nieuwe partijen altijd het allerbeste, of ze nu links of rechts zijn. Nou ja, liever rechts dan links natuurlijk. Wilders had ook groot gelijk toen hij wegliep uit dat debat. Ik heb dat ook met mijn fractie gedaan. De partijen in het college hadden de boel al helemaal voorgekookt, dus wat had het nog voor zin voor ons om daar bij te zitten? Ik verwacht ook net als Wilders een grote overwinning bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in maart. Minstens een verdubbeling, van vijf naar tien zetels.”

Is het dan toch niet verstandig weer eens op te treden als zanger?

„Wacht maar!”